Política

Anne Hidalgo es llança a la conquesta de l’Elisi

L’alcaldessa de París formalitza la candidatura a les presidencials de la primavera del 2022 reivindicant els seus orígens i amb un missatge ecologista, feminista i social

La socialista promet acabar amb “l’arrogància” del mandat de Macron

Ja és oficial. L’alcaldessa de París, la socialista Anne Hidalgo, es llança a la cursa per l’Elisi. “Avui, estic preparada. Per això, humilment, he decidit ser candidata a la presidència de la República francesa [...] per oferir un futur a tots els nostres fills” i “construir una França més justa”, va proclamar, ahir, Hidalgo, en un acte del Partit Socialista a Roan (Normandia) amb la bandera francesa i l’europea.

La socialista, de 62 anys i al capdavant de l’alcaldia de París des del 2014, suma així el seu nom a la llarga llista de candidats de l’esquerra a les presidencials del 2022. L’anunci no ha estat cap sorpresa. Arriba després de mesos de reunions entre líders socialistes per assegurar-se suports de cara a la nominació del Partit Socialista en el congrés del cap de setmana que ve. Res no ha estat fet a l’atzar; ni l’hora. Al matí, l’anunci, al vespre, entrevista a la televisió púbica i dimecres, publicació del llibre Une femme française, en què explica la seva visió de l’Estat francès.

Tampoc va ser triat a l’atzar el lloc de l’anunci, el moll de la normanda Roan, governada pel socialista Nicolas Mayer-Rossignol, afí a la batllessa. Un lloc perfecte per escenificar la reconversió industrial a través de la transició ecològica, que serà un dels punts de la seva campanya, juntament amb la justícia social i els valors de la República: llibertat, igualtat i fraternitat.

Reelegida alcaldessa de París no fa ni un any i mig, el 28 de juny del 2020, es va reivindicar com la candidata de l’experiència i va recordar els seus orígens andalusos. “Vinc a parlar-vos de França. Jo, una dona francesa nascuda a Espanya que va arribar al nostre país als dos anys i es va criar en un barri popular de Lió”, va destacar.

També va recordar el seu avi, “condemnat a mort per un tribunal miliar del franquisme”, que va transmetre al seu fill “l’amor per França, país de les llibertats, de la República i de Victor Hugo”. Ara, està preocupada “per aquesta França” que li va donar la seva “oportunitat”, ja que considera que “el model republicà es desintegra”. Es presenta perquè vol “oferir un futur” a tots els seus “fills”, va dir en el seu discurs amb to feminista. “Vull que aquestes mares que eduquen els seus fill soles no quedin abandones a la precarietat i a la inseguretat. Aquestes dones ho passen malament, pitjor remunerades que els homes, obtindran la igualtat plena de sous”, hi va afegir, criticant la gestió de Macron.

“El quinquenni que està a punt d’acabar i que havia d’unir els francesos els ha dividit més que mai. Havia de solucionar problemes socials i han empitjorat. Havia de protegir el planeta i va donar l’esquena als ecologistes”, va retreure al mandatari centrista. Hidalgo va prometre acabar amb “el menyspreu i la supèrbia d’aquells que tan poc saben” de la seva vida, “però decideixen lluny de nosaltres, constantment, sense nosaltres”, va dir Hidalgo sense citar Macron ni la revolta dels armilles grogues. La socialista intentarà trencar el duel que Macron i la seva principal opositora, la ultradretana Marine Le Pen, mantenen des dels comicis del 2017, que va guanyar el primer.

Sondejos en contra

Després de ser la primera dona a ocupar l’alcaldia de París, aspira a repetir la fita amb la presidència de França, però haurà de remuntar els sondejos, que li donen entre el 7% i el 9% d’intenció de vot en la primera volta d’abril. Macron i Le Pen tenen entre un 24% i un 25%, cotitzant-se com a únics candidats que passaran a la segona volta de maig del 2022.

Le Pen, bolcada en la campanya

La líder ultradretana francesa Marine Le Pen va cedir formalment, ahir, les regnes del seu partit Rassemblement National (RN) al seu número dos, el jove Jordan Bardella, per dedicar-se per complet a la cursa per les eleccions presidencials de la primavera del 2022. En un discurs davant centenars de militants a Frejús (sud-est de Provença) en què es va presentar com la defensora de les “llibertats”. Una defensa de les llibertats que passa pel certificat de vacunació imposat pel govern del president centrista Emmanuel Macron. Una mesura que considera un “atemptat desproporcionat a la llibertat”. “Si dissabte rere dissabte, milers de persones coregen la paraula [llibertat], és perquè hi ha un malestar que cal estudiar”, va dir Le Pen, que va precisar que això no significa que estigui en contra de les vacunes, sinó “a favor de la llibertat de vacunació”. Durant l’acte, la dirigent ultradretana francesa també va desgranar els temes principals de la seva campanya: la migració i la seguretat. A Le Pen, que les enquestes, per ara, situen en la segona volta, se li podria complicar la situació si, finalment, l’estrella televisiva Eric Zemmour oficialitza la seva candidatura. Les seves declaracions són obertament racistes, sovint sexistes i antimusulmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.