Política

La crisi de l’Aukus s’amplia

França amenaça de bloquejar el nou acord comercial dels Vint-i-set amb Austràlia en resposta a la cancel·lació de la comanda de submarins

Brussel·les estudia la resposta al front obert entre Canberra i un soci comunitari

El pacte entre els EUA, el Regne Unit i Austràlia per contrarestar la influència marítima de la Xina al Pacífic continua generant polèmica a França, perjudicada per la nova aliança, i va agafant dimensió europea. El govern francès amenaça ara de bloquejar la pròxima roda de converses –iniciades el juny del 2018– per al nou acord comercial que negocia la Unió Europea (UE) amb Austràlia, després de perdre el contracte amb Canberra per a la venda de dotze submarins, valorada en 56.000 milions d’euros.

En virtut del nou pacte de seguretat al Pacífic, conegut com a Aukus, Washington subministrarà tecnologia a Austràlia perquè pugui construir una flota de submarins de propulsió nuclear, uns vaixells més potents que els aparells convencionals acordats prèviament amb França. En resposta a aquest gir de 180 graus, París va cridar a consultes els seus ambaixadors als EUA i Austràlia i, ahir, la ministra de Defensa, Florence Parly, va anul·lar una reunió prevista per aquesta setmana amb el seu homòleg britànic.

“Ja no hi confiem”

“Mantenir la paraula és una condició per a la confiança entre democràcies i entre aliats”, va recordar ahir el secretari d’estat francès per a Afers Europeus, Clément Beaune, al setmanari Politico. “És impensable seguir amb les negociacions comercials com si res hagués passat amb un país en què ja no confiem”, hi va afegir.

En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va intervenir en la polèmica en una entrevista amb la CNN: “Un dels nostres estats membres ha estat tractat d’una manera inacceptable; volem saber què ha passat i per què.” El portaveu Eric Mamer va confirmar que la CE “analitza l’impacte que l’anunci [d’Aukus] pot tenir en el calendari per a la pròxima roda de negociacions” amb Austràlia, el tercer soci comercial del bloc el 2020. Amb tot, el president de la comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu, Bernd Lange, va dir ahir en unes declaracions a la premsa que la negociació amb Austràlia no s’aturarà per aquesta nova aliança, però sí que serà a partir d’ara“molt més complicada” per la disminució de la confiança. “Necessitarem més salvaguardes en aquest tractat comercial que abans; no sé si el tindrem al final, però mantindrem el diàleg” amb Canberra, va assegurar l’eurodiputat.

Lange va recordar que, en el marc d’aquesta nova relació comercial, Austràlia vol tenir més accés al mercat agrícola europeu mentre persisteixen les dificultats per l’ús per a productes australians de noms que són indicacions geogràfiques protegides europees. Per part de la UE, hi ha interès en la producció australiana a gran escala d’energies renovables basades en l’hidrogen –“tot i que ara no estem segurs que en siguem els principals beneficiaris”, segons Lange–. Per ell, no es pot “separar” els interessos comercials dels de la defensa i la seguretat i cal “mantenir el contacte” amb Austràlia, país de “mentalitat” i “valors” semblants als europeus.

A Nova York, on participen en l’Assemblea General de l’ONU, els ministres d’Afers Estrangers de la UE tenien previst reunir-se ahir per tractar la crisi oberta per Aukus.

Londres a París: “Tenim un vincle indestructible”

Redacció

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va assegurar ahir que la relació del Regne Unit amb França és “indestructible” i que el nou acord de defensa amb Austràlia i els EUA no és divisiu ni tampoc pretén excloure ningú. Segons el premier, conservadorLondres parlarà amb els seus aliats per fer que el pacte de l’Aukus funcioni. Aquesta crisi és la segona que esclata entre britànics i francesos després del Brexit. L’arribada d’immigrants procedents de Calais, a través del canal de la Mànega, és un altre tema controvertit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.