Economia

Brussel·les obvia la proposta estatal per la llum

L’eurocomissària d’Energia nega que “el disseny del mercat incrementi els preus”

La Unió Europea veu amb preocupació l’encariment de l’energia, però, de moment, no compta amb una solució comuna per afrontar aquesta crisi. Per ara, Brussel·les es limita a donar via lliure als governs per concedir “ajudes directes als consumidors”, que temen la pròxima factura de la llum. Per calmar els ministres d’Energia que ahir li van traslladar la seva inquietud, l’eurocomissària responsable d’aquesta cartera, Kadri Simson, va assegurar que la legislació de la UE permet impulsar mesures de suport pel sobtat augment del preu de la llum i el gas natural. També va recordar que es poden abaixar impostos. Ara bé, des de la Comissió Europea avisen que supervisaran “el disseny” dels ajuts que s’estiguin plantejant estats com l’espanyol. “La CE pot ajudar els estats membres a triar entre les opcions disponibles en línia amb la legislació europea i els objectius climàtics”, va dir ahir Simson, sense concretar quin tipus de recomanació farà a executius com el de Pedro Sánchez.

Precisament, a principis d’aquesta setmana Madrid havia demanat a la Comissió Europea que sigui “flexible” a l’hora de valorar les mesures que puguin adoptar. Ho van fer la vicepresidenta i responsable d’Economia, Nadia Calviño, i la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una carta conjunta a la CE, on també feien una sèrie de propostes d’abast europeu que no han tingut molt bona rebuda. Silenci absolut sobre la proposta per crear una “plataforma europea per comprar gas natural” de manera conjunta. Una idea que intenta replicar el sistema de compra centralitzada de vacunes des de Brussel·les. Però Simson ni tan sols la va esmentar ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió de ministres.

També va ser un gerro d’aigua freda per a Calviño com l’eurocomissària d’Energia va rebatre una altra de les seves grans propostes que havia posat sobre la taula: la reforma del mercat majorista d’energia. “Els combustibles fòssils marquen el preu i estan darrere del sobtat augment del cost de l’electricitat”, s’havien queixat els espanyols. Simson no hi està d’acord i nega que “el disseny del mercat hagi contribuït a l’increment de preus”. “Altres models haurien generat uns preus similars”, va dir.

Ribó duu els afers de la llum i el Prat a Europa

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha abordat davant la Unió Europea aspectes mediambientals de Catalunya, com són l’increment del preu de la llum i la “preocupació” per la falta d’un pla específic de protecció dels deltes de l’Ebre i del Prat de Llobregat. Pel que fa a l’ampliació de l’aeroport, Ribó ha destacat la importància de valorar l’“alternativa zero” com “la millor opció” des d’un punt de vista estratègic i ambiental. El síndic es va reunir amb Eric Houtman, el defensor del poble de l’energia de Bèlgica i membre de la xarxa NEON, i li va proposar fer una declaració per exigir a la UE que es prenguin mesures per garantir el subministrament per a tothom a “un preu assequible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.