Societat

amèrica llatina

Període de treva

La vacuna contra la Covid-19 fa a poc a poc efecte en una regió que va ser, a final de l’any passat, l’epicentre de la pandèmia. Els casos han baixat en la majoria de països de l’Amèrica Llatina, amb l’excepció de Cuba –que viu la primera gran onada de contagis–, Costa Rica i, en menys mesura, Guatemala. Ha quedat enrere el mes de maig, quan l’augment de contagis a tot el continent va obligar a tancar fronteres i restablir restriccions de moviment per contenir el virus. Molts països, com ara l’Argentina i Xile, van blindar les fronteres per evitar l’entrada de la variant delta. Quatre mesos després d’aquella onada, que va tenir l’Uruguai com el país més afectat, la variant delta s’ha mantingut a ratlla i els països tendeixen a la normalitat.

L’Argentina ha estat l’últim a anunciar l’obertura gradual de fronteres i la fi de la majoria de restriccions, com ara l’obligatorietat de la mascareta en espais oberts sempre que no hi hagi aglomeracions. També planteja el retorn del públic als estadis de futbol, amb un 50% d’aforament, i la reobertura total de les aules. La setmana passada, a més, va anunciar la vacunació als menors de 18 anys. Els casos han baixat un 37% les últimes dues setmanes. L’escenari és semblant a la resta dels països. La vacuna ha estat clau tant a l’Argentina com entre els països veïns.

A l’Amèrica Llatina li va costar més que altres regions, com Europa o l’Àsia, contenir el virus amb polítiques de confinament. Els índexs de pobresa i la precarietat laboral van reduir la seva efectivitat, simplement perquè la majoria de gent no pot quedar-se a casa si vol dur un plat a taula. La desigualtat en l’accés a les vacunes entre països, però, afecten ara la velocitat de la recuperació, i sobretot consolida la bretxa entre països pobres i de renda mitjana. Mentre l’Uruguai i Xile lideren la vacunació, amb més del 70% de la població amb les dues dosis, l’Argentina registra una taxa del 50%; el Brasil, del 42%, i el Perú, del 30%. Però altres països, com ara Veneçuela, Hondures i Guatemala amb prou feines superen el 10%. Al final del rànquing hi ha Nicaragua, amb menys de cinc de cada cent habitants amb la pauta completa.

A tots els països, els governs han propiciat la tornada gradual a la normalitat. La perspectiva d’una vacunació massiva ha millorat el pronòstic per a l’any que ve, tot i que no queda clar si la regió està preparada per resistir noves mutacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.