Eines

Directrius per crear aplicacions en l’àmbit de la salut

Eina. Fundació TIC Salut Social renova la guia que ajuda els desenvolupadors

El document ajuda desenvolupadors i professionals de la salut a autoavaluar la solució digital
120 criteris de certificació garanteixen que les app compleixen un mínims

L’objec­tiu de la guia que ajuda els desen­vo­lu­pa­dors d’apli­ca­ci­ons mòbils diri­gi­des a l’àmbit de la salut i l’atenció a la per­sona, ela­bo­rada per la Fun­dació TIC Salut Social, és acon­se­guir que es creïn obser­vant els prin­ci­pis bàsics de l’ètica, la segu­re­tat, l’acces­si­bi­li­tat, la usa­bi­li­tat, la intero­pe­ra­bi­li­tat i la con­fi­a­bi­li­tat.

Pre­sen­tada la seva actu­a­lit­zació a mit­jans del setem­bre pas­sat, després de treure una pri­mera versió el 2017, la guia va diri­gida a pos­si­bi­li­tar l’auto­a­va­lu­ació de les solu­ci­ons digi­tals adreçades a l’atenció no pre­sen­cial, ofe­rir un ser­vei de cer­ti­fi­cació i pro­por­ci­o­nar uns prin­ci­pis de bones pràcti­ques en el seu desen­vo­lu­pa­ment. El docu­ment s’ha ela­bo­rat amb la col·labo­ració de CSV Experts, iSa­lus, m4so­cial, la Taula del Ter­cer Sec­tor, Pasi­ona i la UPC.

L’Ofi­cina mHe­alth de la Fun­dació TIC Salut Social pre­senta aquest docu­ment com a marc d’actu­ació per als desen­vo­lu­pa­dors de solu­ci­ons digi­tals amb l’objec­tiu d’aju­dar a impul­sar la pràctica d’acti­vi­tats sanitàries i de benes­tar social, cen­tra­des en la per­sona i supor­tada per dis­po­si­tius mòbils, sen­sors per al moni­to­ratge de paci­ents i altres solu­ci­ons que actuen com a assis­tent digi­tal en remot, dins el Sis­tema de Salut de Cata­lu­nya.

“Obte­nir una cer­ti­fi­cació per a la teva apli­cació mòbil no sig­ni­fica que aquesta serà adop­tada automàtica­ment pel Sis­tema de Salut, però pot faci­li­tar-ho ja que si no està cer­ti­fi­cada de ben segur que no s’adop­tarà. Però la cer­ti­fi­cació el que fa és apor­tar valor afe­git i cre­di­bi­li­tat a l’apli­cació”, explica Carme Prat­depàdua, res­pon­sa­ble de l’Ofi­cina mHe­alth.

S’apli­quen un total de 120 cri­te­ris de cer­ti­fi­cació, que garan­tei­xen que les solu­ci­ons digi­tals de l’àmbit de la salut i l’atenció a la per­sona com­plei­xin uns mínims. “Aquests cri­te­ris que s’apli­quen des de l’Ofi­cina mHe­alth els volíem fer arri­bar a tot­hom, des de desen­vo­lu­pa­dors fins a pro­fes­si­o­nals dels cen­tres hos­pi­ta­la­ris o d’atenció primària, i és per això que hem con­fec­ci­o­nat la guia.”

Des de fa uns cinc anys, s’ha dis­pa­rat el nom­bre d’apli­ca­ci­ons cen­tra­des en aquest àmbit. “Cada vegada se’n fan més, que fun­ci­o­nen molt bé en l’aspecte tec­nològic i de pri­va­ci­tat de dades. En canvi, pel que fa a acces­si­bi­li­tat, per exem­ple, tro­bem dèficits”, comenta Prat­depàdua, i posa d’exem­ple les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat visual, “que neces­si­ten que el telèfon con­ver­teixi les ordres escri­tes en veu, i perquè això sigui així, a l’hora de crear l’apli­cació s’han d’eti­que­tar cor­rec­ta­ment els botons del mòbil. Hem tro­bat que això no sem­pre es fa.”

Feble­ses.

També han detec­tat man­can­ces pel que fa a con­tin­guts, perquè sovint no s’indica d’on pro­ce­dei­xen, si les fonts són fia­bles, qui ha par­ti­ci­pat en la seva ela­bo­ració i si hi ha impli­cat algun pro­fes­si­o­nal de salut, “un fet molt impor­tant en aques­tes apli­ca­ci­ons mòbils”, pun­tu­a­litza. També alerta que la solució digi­tal ha d’indi­car sem­pre que “en cap cas subs­ti­tu­eix un pro­fes­si­o­nal de la salut”.

No hi ha obli­ga­to­ri­e­tat d’obte­nir la cer­ti­fi­cació, “però s’està tre­ba­llant perquè acabi sent necessària”, diu Prat­depàdua.

A Europa, tot i no haver-hi una regu­lació gene­ral per a les apli­ca­ci­ons mòbils, des del mHe­alth Hub es van esta­blir 24 enti­tats cer­ti­fi­ca­do­res que les revi­sen i que plan­te­gen reco­ma­na­ci­ons. El que sí que va crear la CE va ser una ISO euro­pea vin­cu­lada a dis­po­si­tius mèdics, però vol anar més enllà i crear una ISO genèrica per a solu­ci­ons digi­tals, vin­cu­la­des a qual­se­vol sec­tor. De moment, Prat­depàdua reco­mana obte­nir la cer­ti­fi­cació. “Si més no, és un dis­tin­tiu de qua­li­tat”, rebla.

model d’Acreditació

Garantia de qualitat i seguretat

El govern va aprovar a principis del 2015 el pla estratègic de mobilitat, dirigit a facilitar la transformació digital de l’assistència a la persona i aconseguir una atenció integrada i pròxima al pacient amb totes les garanties de seguretat, privacitat, accessibilitat, interoperabilitat i usabilitat, entre d’altres.

D’acord amb aquests criteris, la Fundació TIC Salut Social, organisme del Departament de Salut de la Generalitat, ha desenvolupat un model d’acreditació per a aquest tipus de solucions digitals de l’àmbit sanitari i els serveis socials que permet certificar les aplicacions que són aptes per facilitar i millorar el seguiment de la salut dels ciutadans, aportant garantia de qualitat i seguretat. A més, s’ha elaborat una guia bàsica de recomanacions per al desenvolupament d’aplicacions mòbils de salut i atenció social, que dona resposta a aquestes necessitats i que va dirigida a qui vol endinsar-se en l’entorn mHealth.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.