Gran angular

Jocs per a una altra economia

Barcelona Activa distribueix recursos lúdics per donar a conèixer l’economia social i solidària i el cooperativisme entre els infants

L’economia social i solidària entra a classe. I ho fa de la manera més oportuna possible per a infants i joves: a través del joc. Partint dels estudis en neuropediatria que evidencien que el que millor s’aprèn i es memoritza és allò que produeix un impacte emocional, Barcelona Activa ha engegat una acció de difusió de l’economia social i solidària i el cooperativisme a través de jocs de taula.

En total, són tres capses carregades de recursos lúdics com el Commonspoly, un joc de taula inspirat en el clàssic Monopoly, en què el que es prioritza no és acumular propietats, sinó la cooperació social, la creació de vides dignes i la definició d’espais i béns comunals; el Chocolate Mágico, un joc cooperatiu que introdueix els alumnes en conceptes com el comerç just, la solidaritat i les desigualtats nord-sud, o Feminismos Reunidos, una mena de trivial que prova els coneixements sobre pensament i pràctica feminista, entre d’altres.

Les sis maletes pedagògiques se cedeixen als centres educatius de Barcelona que ho demanin, tant si són escoles de primària, com instituts, centres universitaris o altres espais educatius no formals.

Després d’un temps, el servei de missatgeria de Barcelona Activa recull la capsa i la trasllada a un altre espai formatiu interessat a transmetre aquest coneixement entre el seu alumnat.

Si no es coneix no es pot escollir. Sota aquesta premissa, la iniciativa aspira a visibilitzar una alternativa econòmica al sistema capitalista. “Que el jovent i els infants entenguin que hi ha empreses que són viables econòmicament i que tenen valors com el respecte al medi ambient, que volen contribuir a una societat millor i no només acumular riquesa”, explica Begoña Planas, responsable d’InnoBA i Ecosistema ESS i directora d’innovació socioeconòmica de Barcelona Activa, que ha participat en el disseny de la iniciativa.

Planas, que ha estat durant anys impartint tallers presencials sobre economia social i solidària, explica que aquest programa es beneficia de la forta consciència mediambiental que hi ha estesa entre els més joves.

“A les escoles s’ha fet molt bé la tasca divulgadora dels efectes del canvi climàtic, i ara aquests nous recursos ajuden a entendre que hi ha un altre model econòmic que porta intrínsecs aquests valors de respecte per l’entorn.”

El projecte s’emmarca en un programa més gran de Barcelona Activa: #TransformESS, que inclou accions per apropar l’economia social i solidària i el cooperativisme als més petits. El programa inclou una exposició itinerant amb un recull de recursos digitals o un programa per aprendre com es crea una cooperativa, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.