Emprenedors

Detecció precoç, com a Finlàndia

Dos professors universitaris creen una eina per reduir el fracàs escolar

Entre els nom­bro­sos avan­tat­ges que se li atri­bu­ei­xen al reco­ne­gut i reei­xit sis­tema edu­ca­tiu fin­landès hi ha el de la detecció precoç dels pro­ble­mes en l’apre­nen­tatge i la imme­di­ata actu­ació per posar-hi solució. Una pràctica que en el sis­tema edu­ca­tiu de casa nos­tra està molt lluny de la rea­li­tat. A l’escola cata­lana, la iden­ti­fi­cació d’infants amb pro­ble­mes d’apre­nen­tatge o diagnòstics com dislèxia o dis­cal­cu­lia, arri­ben, en gene­ral, massa tard. Així doncs, es con­ver­teix en una de les dife­rents cau­ses de l’ele­vat fracàs esco­lar que arros­se­guem des de fa anys (17,4% a Cata­lu­nya, lluny del 10% que reco­mana la UE o del 4% de Finlàndia).

Josep Serra i Sergi Grau, inves­ti­ga­dors de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i de la Uni­ver­si­tat de Vic, res­pec­ti­va­ment, després d’acu­mu­lar anys fent recerca a la uni­ver­si­tat i de veure les evidències científiques sobre la importància de detec­tar aviat les difi­cul­tats en les matèries trans­ver­sals com les matemàtiques i la lec­to­es­crip­tura, hi van voler posar el seu gra de sorra.

A finals del 2019, van crear Neu­reka­lab, una empresa social que ha desen­vo­lu­pat una eina digi­tal per a la detecció i la inter­venció precoç en els pro­ble­mes d’apre­nen­tatge. “No volíem que tota la nos­tra recerca es quedés en un calaix, i vam fer el pas de crear Neu­reka­lab perquè arribés al major nom­bre d’infants pos­si­ble”, explica Josep Serra, cofun­da­dor de la firma.

L’avan­tatge de la seva eina és que a través de la gami­fi­cació i els vide­o­jocs, iden­ti­fica l’infant amb difi­cul­tats, i se li assig­nen ses­si­ons pau­ta­des indi­vi­du­al­ment per superar les difi­cul­tats. “Ara com ara, els alum­nes amb pro­ble­mes per seguir el ritme de la classe pas­sen quasi tota la primària sense diagnos­ti­car, perquè el sis­tema no té recur­sos i quan se’ls detecta el pro­blema, gene­ral­ment, ja han per­dut la con­fiança en ells matei­xos ”, aler­ten els fun­da­dors de l’spin off.

La pla­ta­forma dels inves­ti­ga­dors uni­ver­si­ta­ris s’ofe­reix a esco­les, pro­fes­si­o­nals i famílies per fer una pri­mera actu­ació sobre els infants. L’eina no diagnos­tica, sinó que fa sal­tar les alar­mes i posa les bases per acom­pa­nyar els alum­nes que van endar­re­rits i, a més, amb un preu reduït. “Les pro­ves de detecció fora del sis­tema públic són molt cares, no totes les famílies les poden cos­te­jar”, explica Grau.

Ara com ara, 500 pro­fes­si­o­nals i 540 famílies fan ser­vir la seva eina. “El nos­tre objec­tiu seria arri­bar als sis mil infants en els pro­pers tres anys”, diuen els fun­da­dors.

Grau i Serra van enge­gar Neu­reka­lab amb fons pro­pis i amb l’acom­pa­nya­ment de la Fun­dació Bosch i Gim­pera de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, i la Uni­ver­si­tat de Vic, que també són socis mino­ri­ta­ris de la firma.

La seva via d’ingres­sos, en aquests moments, és a través de la venda de l’eina a esco­les, famílies i pro­fes­si­o­nals. En el pri­mer cas, es fa amb una apor­tació anual, i en els altres dos per­fils de cli­ents, a través de quo­tes men­su­als.

La comer­ci­a­lit­zació els ha de ser­vir per seguir desen­vo­lu­pant la pla­ta­forma i per con­trac­tar per­so­nal per fer créixer la seva ini­ci­a­tiva social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.