Societat

Moltes ganes de festa, menys botellots i poca mascareta

Les festes al carrer perden força però no desapareixen el primer cap de setmana amb les discoteques obertes

La majoria de clients no usen la mascareta i els empresaris diuen que no hi poden posar remei

El primer cap de setmana de reobertura de les discoteques després d’un any i mig de tancament ha demostrat que hi havia moltes ganes de festa i no tantes de complir la normativa de dur la mascareta posada a l’interior dels locals, especialment a la pista de ball. Divendres a la nit la majoria dels establiments van omplir ràpidament el seu aforament, encara limitat al 70%, i van registrar llargues cues als accessos. La tornada a l’activitat de l’oci nocturn va coincidir amb un descens dels botellots massius, tot i que n’hi va haver alguns d’importants.

Un dels punts on es van conjuminar tots aquests elements va ser a les Carpes de Sant Cugat. Hores abans de l’obertura de portes ja hi havia una multitud de joves a l’aparcament esperant el moment per accedir-hi. Els responsables del local, desbordats pels esdeveniments, van alertar les forces de seguretat i van obrir les portes una hora abans del que estava previst per minimitzar el risc d’aldarulls. L’aforament es va omplir de seguida i cap a 3.000 persones es van quedar a l’entorn de la discoteca fent botellot. En un moment donat, abans de la mitjanit, es va generar una allau de gent, amb el resultat de sis ferits. Un dels afectats va ser evacuat pel SEM en estat menys greu a l’Hospital Mútua de Terrassa, mentre que la resta van ser ferits lleus i donats d’alta in situ.

La ciutat de Barcelona també va registrar diversos botellots, encara que força menys nombrosos en comparació amb els dels divendres precedents, segons fonts dels Mossos i de la Guàrdia Urbana. Es va evidenciar especialment en les concentracions a les platges, en part pel descens de la temperatura, però també hi va haver concentracions al Born i a la plaça dels Àngels del Raval, que va ser la més massiva. Amb tot, segons fonts policials, la nit va transcórrer “sense incidents” i es van fer diferents desallotjaments “sense problemes”.

Joaquin Boadas, president de la patronal Fecasarm, sosté que el descens de l’assistència als botellons indica l’efecte positiu que genera la reobertura dels locals i lamenta que la persistència de la Generalitat en la negativa de reobrir els establiments “ha consolidat” les aglomeracions i el consum d’alcohol al carrer.

Fernando Martínez, president de l’altra associació del sector, Fecalon, també defensa que l’oci nocturn “és part de la solució, no del problema”, i diu que força joves poc predisposats a vacunar-se ho han fet els darrers dies per poder sortir de nit. De fet, alguns encara no van poder accedir als locals en no haver passat prou temps des de la darrera punxada.

Cambrers, no policies

Les dues patronals xifren la reobertura de locals en un 40%, si bé estimen que durant aquest cap de setmana s’arribarà al 70%, especialment en locals petits i mitjans. Les sales grans han requerit més temps per poder recuperar els treballadors dels ERTO i reposar existències. I les dues entitats admeten que a l’interior dels locals han tingut dificultats per fer complir l’obligatorietat de l’ús de mascareta. Boadas defensa que els empresaris no poden fer de policies a la pista de ball. “Hi ha cartells a tots els locals i també personal recordant l’obligació de portar mascareta i de no consumir mentre es balla, però no tenim una persona de control per cada client”, exposa. L’empresari reclama que no es criminalitzi el sector però recorda que les persones que no compleixen la normativa de manera reiterada poden ser expulsades de la discoteca “per no respectar la normativa del local i en virtut del dret d’admissió”. En qualsevol cas, la festa continua. Molts establiments ja han venut les entrades anticipades de tot l’aforament per al pròxim cap de setmana.

Problemes amb la lectura dels codis

Les patronals de l’oci nocturn Fecasarm i Fecalon es queixen que, com ja va ocórrer dijous a la nit, els locals han tingut problemes amb l’aplicació web habilitada per la Generalitat per certificar la validesa de la documentació de Covid que han de presentar els clients per entrar. L’aplicació va donar problemes especialment amb ciutadans procedents de països externs a la Unió Europea. Aquests problemes i l’allau d’usuaris que volien accedir de manera simultània van provocar, segons les patronals, que el sistema es col·lapsés momentàniament cap a la una de la matinada i que es generessin cues encara més llargues per accedir als locals. És per això que Joaquim Boadas, president de Fecasarm, avança que el sector tornarà a demanar a la Generalitat que s’utilitzi una altra aplicació basada en un sistema QR que inclou la foto del portador i que serveix per als ciutadans de tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.