Economia

L’FMI rebaixa la previsió de creixement a l’Estat espanyol

La situa en un 5,7% del PIB aquest any, mig punt per sota del previst fa tres mesos

Adverteix dels riscos de la inflació

El Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) ha rebai­xat mig punt la pre­visió de crei­xe­ment per a l’eco­no­mia espa­nyola aquest 2021, situ­ant-la en el 5,7% intera­nual. Tot i que el PIB de l’Estat regis­tra­ria una millora per sobre de la mit­jana de les eco­no­mies avançades (+5,2%) i la zona euro (+5%), pas­sa­ria a créixer per sota de la mit­jana mun­dial (+5,9%) i es veu­ria superada per països com ara França o Itàlia. No obs­tant això, l’orga­nisme pre­veu un repunt més gran el 2022 i situa la pre­visió de crei­xe­ment del PIB en el 6,4%, sis dècimes més res­pecte a l’informe del juliol. En cas que es com­plis­sin aquests pronòstics, l’Estat espa­nyol seria la segona eco­no­mia d’entre les grans potències mun­di­als que més s’expan­di­ria el 2022, superada només per l’Índia.

Les dades pre­sen­ta­des ahir per l’FMI són menys opti­mis­tes que les del govern espa­nyol, que pro­nos­tica un crei­xe­ment del PIB d’un 6,5% per al 2021. Pel que fa al 2022, l’exe­cu­tiu espa­nyol situa la vari­ació intera­nual en el 7%.

Amb vista al 2021, l’orga­nisme diri­git per Kris­ta­lina Geor­gi­eva pre­veu que els prin­ci­pals motors de crei­xe­ment de l’eco­no­mia mun­dial siguin els països emer­gents i en vies de desen­vo­lu­pa­ment de l’Àsia. L’Índia (+9,5%) i la Xina (8%) lide­ra­rien la recu­pe­ració post­pandèmia, segui­des dels països del Carib i l’Amèrica Lla­tina (+6,3%) i de l’est d’Europa i els EUA (+6%).

L’FMI asse­nyala que la rebaixa res­pon, en bona part, als pro­ble­mes d’oferta que s’estan donant a les eco­no­mies avançades –falta de sub­mi­nis­tra­ments–, tot i que també apunta a una falta de recur­sos dels països sub­desen­vo­lu­pats arran de la pandèmia. En relació amb els pro­ble­mes d’oferta, alerta dels ris­cos que aquests supo­sa­rien si la situ­ació s’allargués “més del pre­vist”. “Els ris­cos d’inflació han anat a l’alça i es podrien mate­ri­a­lit­zar si el dese­qui­li­bri entre oferta i demanda es manté”, asse­nyala el docu­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.