Ciència

Identifiquen un biomarcador a la sang que permet detectar de forma molt precisa les fases inicials de l’Alzheimer

Els resultats de l’estudi permetran dissenyar nous sistemes de diagnòstic precoç no invasiu

Inves­ti­ga­dors del cen­tre de recerca de la Fun­dació Pas­qual Mara­gall i el Bar­ce­lonaßeta Brain Rese­arch Cen­ter (BBRC) han iden­ti­fi­cat un bio­mar­ca­dor a la sang que per­met detec­tar de forma molt pre­cisa les fases ini­ci­als de l’Alz­hei­mer.

L’estudi, publi­cat a la revista ‘JAMA Neu­ro­logy’, revela que certs nivells d’una proteïna cere­bral pre­sent al plasma san­guini indi­quen la presència d’alte­ra­ci­ons asso­ci­a­des a la fase preclínica de la malal­tia. Els resul­tats de l’assaig s’han vali­dat en prop de 900 par­ti­ci­pants pro­vi­nents de tres cohorts dedi­ca­des a la recerca en pre­venció. A par­tir d’aquesta tro­ba­lla, es podran dis­se­nyar nous sis­te­mes de diagnòstic precoç no inva­siu basats en la com­bi­nació de bio­mar­ca­dors san­gui­nis.

Els resul­tats de l’estudi s’han pogut con­fir­mar en per­so­nes que estan a les dife­rents fases de la malal­tia, i que par­ti­ci­pen a tres cohorts inter­na­ci­o­nals inde­pen­dents. Els inves­ti­ga­dors van ana­lit­zar les mos­tres de sang de 387 per­so­nes sense alte­ra­ci­ons cog­ni­ti­ves i amb cert risc de desen­vo­lu­par Alz­hei­mer. Així mateix, van inves­ti­gar el plasma de 300 per­so­nes asimp­tomàtiques i amb dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu. Final­ment, van ana­lit­zar les mos­tres de 187 paci­ents només amb dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu.

Totes les pro­ves de l’assaig van ser ana­lit­za­des a la Uni­ver­si­tat de Göteborg, i quan­ti­fi­ca­des amb una tec­no­lo­gia d’alta pre­cisió uti­lit­zant immu­no­as­saigs comer­ci­al­ment dis­po­ni­bles.

Els resul­tats d’aquest estudi inter­na­ci­o­nal se sumen a les dar­re­res tro­ba­lles de bio­mar­ca­dors san­gui­nis per detec­tar la malal­tia. El novem­bre del 2020, el mateix equip va iden­ti­fi­car uns altres bio­mar­ca­dors per detec­tar-ne les fases ini­ci­als.

Així, els inves­ti­ga­dors sos­te­nen que en només dos anys, la recerca en el camp dels bio­mar­ca­dors de l’Alz­hei­mer a la sang ha avançat a molt bon ritme, un fet que per­metrà detec­tar “els can­vis silen­ci­o­sos que es pro­du­ei­xen al cer­vell amb una sim­ple anàlisi de sang sol·lici­tada pel metge de capçalera”. Tot ple­gat per­metrà pro­var dife­rents trac­ta­ments, abans que el dany neu­ro­nal “sigui irre­ver­si­ble”.

La recerca, impul­sada per la Fun­dació La Caixa, ha comp­tat amb la col·labo­ració d’inves­ti­ga­dors de la Uni­ver­si­tat de Göteborg, la McGill Uni­ver­sity de Mon­treal, la Uni­ver­si­tat i l’Hos­pi­tal Lari­boisière Fer­nand-Widal de París, l’Hos­pi­tal del Mar i Ins­ti­tut Hos­pi­tal del Mar d’Inves­ti­ga­ci­ons Mèdiques (IMIM), el CIBER de Fra­gi­li­tat i Enve­lli­ment Salu­da­ble (CIBER­FES) i el CIBER de Bio­en­gi­nye­ria, Bio­ma­te­ri­als i Nano­me­di­cina (CIBER-BBN).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.