Salut

Engeguen un programa de rehabilitació respiratòria per a afectats per la Covid

L’hospital Trueta i el Santa Caterina preveuen tractar a l’any una cinquantena de pacients que han tingut una pneumònia greu causada pel SARS-CoV-2

Els hospitals Doctor Josep Trueta de Girona i Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt han posat en marxa un programa de rehabilitació respiratòria per a pacients que han tingut una pneumònia greu per la Covid-19.

El programa consisteix en un estudi per conèixer l’estat basal respiratori del pacient a través de diverses proves que inclouen un estudi funcional respiratori complet, una ergometria –prova per valorar la tolerància a l’esforç– i una ecografia del diafragma.

Després de les proves, el pacient entra en un programa de rehabilitació respiratòria que consisteix en un reentrenament global i un entrenament analític de la musculatura perifèrica i de la musculatura respiratòria durant tres mesos. Acabat aquest període d’entrenament, es tornen a repetir les proves que s’havien fet en un inici per conèixer el resultat del programa.

El programa de rehabilitació respiratòria té com a objectiu pal·liar els símptomes que afecten aquells pacients que han estat hospitalitzats per una pneumònia greu causada pel virus SARS-CoV-2, segons informa l’IAS.

La persistència de símptomes respiratoris després de tres mesos de l’alta hospitalària en aquests pacients es considera una anomalia, ja que tres mesos és un temps suficient perquè aquests hagin desaparegut o millorat ostensiblement. Els pacients candidats a aquest programa continuen manifestant símptomes com ara ofec o falta d’aire, fatiga o tos al cap de tres mesos d’haver rebut l’alta hospitalària.

Cinquanta pacients

El servei de pneumologia dels dos hospitals preveu tractar i avaluar uns cinquanta pacients amb aquestes característiques a l’any. El programa està liderat per les pneumòlogues Ana María Muñoz i Gladis Sabater, dels hospitals Santa Caterina i Trueta, i pel fisioterapeuta respiratori del grup de recerca de l’Idibgi, Gerard Muñoz.

LA XIFRA

50
pacients
a l’any es preveu tractar i avaluar amb aquest programa als dos hospitals gironins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.