Política

El termòmetre contra Colau no fa rebentar Sant Jaume

Unes 1.500 persones es concentren seguint la crida a la mobilització de la plataforma Barcelona És Imparable

Gent gran, d’ideologies oposades i amb molta ira, el perfil majoritari dels manifestants

Ciutadans declaradament unionistes, barcelonins de tendència independentista, gent gran, sobretot gent gran, membres d’associacions empresarials, del comerç i el turisme, també cubans que consideren que Ada Colau empara el règim castrista, i així fins a 1.500 persones –segons el recompte fet pels Mossos d’Esquadra del Palau de la Generalitat–, es van aplegar ahir a la tarda a la plaça de Sant Jaume seguint la convocatòria de la plataforma Barcelona És Imparable. Havia de ser un acte per reclamar una ciutat millor, no personalitzat en la figura de l’alcaldessa Ada Colau, però els ciutadans concentrats a la plaça van acabar convertint la protesta en un clam unànime de “Colau, dimissió!”, pronunciat així amb molta ràbia i molta ira, perquè sembla que la gestió de l’alcaldessa ha aconseguit enervar, i molt, ciutadans de tots els costats. Molt enfadats, sí; molts, potser no tant, perquè en els 2.700 metres quadrats de la plaça hi caben més persones que les 1.500 concentrades ahir.

Gerard Esteva, president de la Unió Catalana de Federacions Esportives i un dels caps visibles de la iniciativa, va tancar l’acte en un parlament en què en cap moment va citar el nom de l’alcaldessa, si bé va definir Barcelona com un “nyap”, va convidar a dir “prou” i va acabar demanant que els presents alcessin una cartolina que se’ls havia donat per mostrar “targeta groga” a l’administració. Esteva té la voluntat de presentar Barcelona És Imparable com un moviment ciutadà, allunyat de partidismes i personalismes, i per això insisteix que el seu objectiu és la defensa i millora de la ciutat i no el setge a l’alcaldessa.

Després de l’acte, en declaracions a aquest diari, Esteva va dir que havien complert l’objectiu d’omplir la plaça i d’oferir la imatge d’un moviment transversal. “Gent del carrer, aquí darrere no hi ha els grans lobbies”, va dir.

Ahir a la plaça hi havia poques cares conegudes. Del món de la política, cap. Un dels pocs rostres que s’hi van poder veure és el de l’exdiputat d’Unió Democràtica Roger Muntañola. També hi havia joves de les extingides joventuts democratacristianes que ara s’han agrupat en una plataforma, mig amb intencions polítiques, mig empresarials, anomenada Liderem. El cert és, però, que les persones grans eren majoritàries, tot i que entre els convocants de l’acte hi havia la federació estudiantil FNEC i que el seu portaveu, Ferran Piqué, va fer una crida a la gent de la seva generació a mobilitzar-se.

Els greuges

Els concentrats a la plaça ensenyaven unes cartolines amb diverses frases que eren el motiu de la seva presència a l’acte. “Prou caos”, “Prou inseguretat”, “Prou brutícia”, eren algun dels lemes impresos en aquests cartells que després es repetien en les argumentacions d’aquells a qui se’ls preguntava pel motiu de la seva presència en l’acte.

La brutícia era un dels greuges més repetits, com també el desacord amb la política municipal de mobilitat, que està posant l’ús del vehicle privat contra les cordes. Sobre les solucions als problemes derivats de l’incivisme, molts responien que cal vigilar i multar més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.