Societat

L’Estat reobre el debat sobre el quart cinturó

S’està pendent dels estudis informatius entre Terrassa i Sabadell i del tram polèmic fins a la Roca

Els opositors reclamen a ERC, Junts i ECP que sigui una línia vermella si negocien els comptes amb l’Estat

El debat sobre el polèmic quart cin­turó, la B-40 pro­jec­tada per l’Estat espa­nyol el 1966, que també s’ha reba­te­jat com la “ronda del Vallès” i que s’ha exe­cu­tat a mit­ges, torna a aga­far embran­zida com en dècades ante­ri­ors amb la inclusió, per segon any con­se­cu­tiu, d’una par­tida de 127.710 euros per com­ple­tar la redacció de l’estudi infor­ma­tiu del tram entre Ter­rassa i Gra­no­llers. La tra­mi­tació de l’expe­di­ent d’ava­lu­ació ambi­en­tal del pro­jecte havia cadu­cat tres vega­des –la del 2004, la del 2010 i la del 2018– per les denúncies de la Cam­pa­nya Con­tra el Quart Cin­turó (CCQC).

Una repre­sen­tació de l’enti­tat, for­mada per Joan Car­les Sallas i Èlia Mon­ta­gud, va com­parèixer en la comissió de Polítiques Digi­tals i Ter­ri­tori fa unes set­ma­nes per expo­sar els dar­rers movi­ments de l’Estat i també per fer una esti­rada d’ore­lles als grups par­la­men­ta­ris cata­lans perquè facin valer la seva veu a Madrid, vagin a l’una i posin la cons­trucció d’aquesta infra­es­truc­tura dis­se­nyada fa 55 anys com a línia ver­me­lla en la nego­ci­ació dels pres­su­pos­tos gene­rals.

Un mis­satge adreçat direc­ta­ment a ERC i a En Comú Podem (ECP), tal com els ho va fer saber Sallas en la seva inter­venció, en què els va recor­dar que el suport que reben a escala local, amb l’opo­sició a la infra­es­truc­tura, després no té trans­lació a Madrid. “No sabem en quina taula es posarà el con­flicte quan es faci l’apro­vació de l’estudi infor­ma­tiu o l’apro­vació del pro­jecte, però per a les enti­tats eco­lo­gis­tes del Vallès és una gran línia ver­me­lla”, adme­tia Sallas. I adver­tia: “Si això ho per­dem, hi haurà gent que no podrà tor­nar al Vallès amb legi­ti­mi­tat.” Sallas va remar­car a ECP que “s’ha de ser clar” en aquest tipus de con­flic­tes i que “no tenen cap uti­li­tat” si no tenen línies ver­me­lles que apli­quin al ter­ri­tori. Així mateix, els va recor­dar les pèrdues de cinc i vuit regi­dors que han tin­gut a Saba­dell i Ter­rassa. Mal­grat que en el pro­jecte de pres­su­pos­tos per dis­cu­tir apa­re­gui de nou el tram entre Ter­rassa i Cal­des de Mont­bui, el dipu­tat del PSC Jordi Ter­ra­des con­si­de­rava que “cal tor­nar a fer una decla­ració d’impacte ambi­en­tal”, amb un estudi infor­ma­tiu sobre el con­junt de la infra­es­truc­tura, encara que l’exe­cució i el pro­jecte es puguin fer per trams. Els altres socis de l’exe­cu­tiu espa­nyol, que no volen la con­tinuïtat del quart cin­turó més enllà de Saba­dell, defen­sa­ven dotar-se d’argu­ments en el tràmit d’infor­mació pública perquè la decla­ració d’impacte ambi­en­tal que ha d’acom­pa­nyar l’estudi infor­ma­tiu “sigui nega­tiva”, en parau­les del dipu­tat d’ECP Marc Parés. La segona via de tre­ball que pro­po­sen els comuns per atu­rar-lo és la presa de posició de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes, i en espe­cial de la Gene­ra­li­tat.

Una posició unitària com­pli­cada d’acon­se­guir, ja que, a banda de recla­mar a l’Estat la titu­la­ri­tat de totes les vies, ERC hi està en con­tra i JxCat defensa, com va expli­car Joan Cana­dell, que s’acabi el tram d’Abrera a Ter­rassa i la ronda a Saba­dell, i que hi hagi un diàleg veri­ta­ble amb el ter­ri­tori i amb pla­ta­for­mes per deci­dir “quin ha de ser el traçat defi­ni­tiu” i que, “evi­dent­ment, no trinxi el Vallès”. El que va ser alcalde de Saba­dell, el dipu­tat repu­blicà Juli Fernàndez, asse­gu­rava que “una via d’alta capa­ci­tat com el quart cin­turó no resoldrà els pro­ble­mes del dia a dia de la mobi­li­tat de la gent” i recla­mava con­sens per resol­dre aques­tes neces­si­tats amb una línia orbi­tal fer­roviària i la millora de les con­ne­xi­ons viàries ja exis­tents.

Les par­ti­des per a l’auto­via pro­jec­tada el 1966 per con­nec­tar Vila­franca, Abrera, Ter­rassa, Gra­no­llers i Mataró fa anys que apa­rei­xen en els comp­tes gene­rals amb diver­ses pro­pos­tes de traçat, can­vis de nom –B-40, auto­via orbi­tal, quart cin­turó i ronda del Vallès–, polèmiques polítiques, opo­sició d’enti­tats i par­tits, i clams d’empre­sa­ris i patro­nals perquè s’exe­cuti.

LES FRASES

Quan parlem amb els diputats catalans, ens diuen que això es decideix a Madrid, i allà ens diuen que no tenen línies vermelles
Hi ha un conflicte que s’ha d’assumir, s’ha de donar la cara i s’ha de ser clar
Joan Carles Sallas
MEMBRE DE LA PLATAFORMA CONTRA EL QUART CINTURÓ

Onze anys amb trams fets i que no estan connectats

El polèmic quart cinturó, després d’inaugurar-se el tram entre Granollers i Mataró el 1995 –ara C-60–, fa onze anys que està a mig fer, amb trams acabats que no estan interconnectats o que acaben en una rotonda, com passa a Terrassa. Pendent d’estudi i sense data, el traçat preveu la connexió al sud entre Sant Sadurní i Abrera, i en els pressupostos espanyols vigents hi ha una partida de 124.900 euros per a l’estudi del subtram entre Terrassa i Caldes de Montbui i una altra de 13,6 milions per a les obres que es van reprendre –iniciades el 2015– del tram de 6,2 quilòmetres entre Olesa i Viladecavalls. Sense data d’acabament per a aquest tram, que ha de connectar, per un cantó, amb el que uneix Abrera i Olesa i, per l’altre, amb el que va de Viladecavalls a Terrassa –tots dos en funcionament des del 2010–, els comptes pendents de negociar del 2022 preveuen una nova partida de 9,2 milions i una projecció de 13,7 milions més per al 2023.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana també està redactant el projecte de traçat per connectar l’A-2 i la B-40 a Abrera i Esparreguera després de rebre el vistiplau ambiental, i hi destina enguany una partida de 100.000 euros, que es repeteix per al 2022. En paral·lel, aquest mes s’han d’acabar les obres de l’enllaç de la B-40 amb la C-16 i la C-58 a Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.