Política

Von der Leyen, sobre la COP26: “És el moment de la veritat”

Brussel·les espera avenços “concrets” en la reducció d’emissions durant la cimera mundial pel clima

Vol donar exemple amb el seu paquet verd, encara per implementar

“És el moment de la veritat.” La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, veu la 26a Conferència Mundial pel Clima de l’ONU (COP26) com un moment clau per convèncer la comunitat internacional que cal actuar ara mateix si volem salvar el planeta.

Per a una cita en què tothom espera que es passi de les promeses a l’acció, Brussel·les reclama avenços “concrets” per reduir emissions abans del 2030 i que no s’ajornin al 2050. “Calen passos concrets i un full de ruta per aconseguir un canvi creïble aquesta dècada”, va remarcar ahir Von der Leyen en una roda de premsa a la capital europea abans de marxar, primer a Roma, per la cimera del G-20, i després a Glasgow, per la COP26.

Von der Leyen va reivindicar que la Unió Europea (UE) és “al capdavant” en la lluita contra l’escalfament global perquè ja ha elaborat un pla “concret” de mesures.

L’executiu europeu va presentar, al juliol, el paquet Fit for 55, una macroproposta que planteja la prohibició de vendre cotxes de combustió el 2035, ampliar l’ús de les renovables, crear un impost al querosè dels avions o la imposició d’un aranzel climàtic a les importacions. Actualment, els governs dels 27 estats membres i el Parlament Europeu l’estan negociant. “Ara hem de complir”, va avisar Von der Leyen, tot recordant que s’hi juguen el lideratge climàtic a l’arena internacional. Per això va instar els països europeus a implementar “ràpidament” el paquet climàtic per donar exemple al món i “demostrar que reduir emissions i créixer econòmicament” és possible.

Alumne avantatjat

La UE va a la COP26 amb l’actitud d’un alumne avantatjat. A Brussel·les consideren que ja han fet els deures i que ara toca a les economies emergents com ara l’Índia, la Xina, el Brasil o Mèxic prometre més reduccions d’emissions contaminants. No obstant això, al sud global no ho veuen igual, especialment per la responsabilitat històrica de les economies occidentals en l’emergència climàtica actual. A més, la creació d’un aranzel climàtic europeu preocupa els països en vies de desenvolupament per l’impacte que pugui tenir en les seves exportacions en un moment de dificultats econòmiques per la Covid-19. Tanmateix, l’executiu europeu defensa que la taxa pot incentivar aquests països a produir de forma més sostenible.

Conscient que una transformació d’aquest tipus requereix diners, el bloc europeu ha començat a prometre més ajudes. En col·laboració amb el Regne Unit, Alemanya i França, la CE espera poder anunciar a la COP26 un pacte polític amb Sud-àfrica per donar suport a la seva transició energètica. També presentarà una aliança amb Bill Gates per finançar noves tecnologies que ajudin a reduir la contaminació. “El finançament de l’acció pel clima és una qüestió de credibilitat i solidaritat”, va assegurar ahir Von der Leyen.

Als països pobres més afectats per les conseqüències del canvi climàtic, com ara forts aiguats o l’augment del nivell del mar, consideren que és una qüestió de reparació i responsabilitat per les accions passades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.