Salut

Projecte a la UdG per detectar el risc de melanoma

Un grup gironí lidera la recerca, basada en la intel·ligència artificial, per avançar en la diagnosi precoç

La Uni­ver­si­tat de Girona (UdG) coor­dina una pro­posta de la con­vo­catòria de pro­jec­tes de Diagnòstic digi­tal del pro­grama de recerca i inno­vació Horitzó 2020 de la Unió Euro­pea (UE), per a la diagnosi precoç del càncer de pell o mela­noma. El pro­jecte iTo­BoS, diri­git pel catedràtic de visió per com­pu­ta­dor Rafael García, ha estat un dels cinc finançats per la UE, d’entre les 158 pro­pos­tes que s’han pre­sen­tat a aquesta con­vo­catòria tan com­pe­ti­tiva.

El grup de recerca Vico­rob coor­dina aquest pro­jecte de recerca inter­na­ci­o­nal, lide­rat per García, amb l’objec­tiu de crear una eina per a la detecció precoç dels tumors de pell. Finançat pel pro­grama de recerca i inno­vació Horitzó 2020 de la Unió Euro­pea, el pro­jecte iTo­BoS desen­vo­lu­parà un escàner cor­po­ral que farà una ava­lu­ació inte­gral dels paci­ents i per­metrà detec­tar dife­rents tipus de càncer de pell de manera avançada i per­so­na­lit­zada. El pro­jecte té un pres­su­post total de 12 mili­ons d’euros i aca­barà el 2025.

Intel·ligència arti­fi­cial

Entre els plans, hi ha el d’idear un sis­tema d’intel·ligència arti­fi­cial capaç d’inte­grar infor­mació pro­ce­dent de dife­rents fonts: des d’imat­ges de la superfície cutània del paci­ent, les seves dades demogràfiques i regis­tres mèdics fins a la infor­mació genòmica a través d’una mos­tra de saliva. A més, la recerca per­metrà desen­vo­lu­par un sis­tema d’intel·ligència arti­fi­cial per assis­tir els pro­fes­si­o­nals de la salut en la rea­lit­zació d’un diagnòstic inte­gral del càncer de pell per­so­na­lit­zat per a cada paci­ent. S’espera que l’avenç con­tri­bu­eixi a millo­rar les taxes de detecció i a gene­rar diagnòstics alta­ment indi­vi­du­a­lit­zats.

L’eina es basa en les tendències més recents en intel·ligència arti­fi­cial per com­bi­nar dades ja dis­po­ni­bles i obtin­gu­des amb tec­no­lo­gies exis­tents actu­al­ment (imat­ges der­ma­toscòpiques) amb infor­mació adqui­rida a par­tir de l’inno­va­dor escàner d’iTo­BoS. A més, els algo­rit­mes inte­gra­ran dades addi­ci­o­nals del paci­ent –his­to­rial mèdic, genòmica, edat, sexe...– per ava­luar les pigues d’acord amb les carac­terísti­ques de cada paci­ent.

A més, amb les explo­ra­ci­ons suc­ces­si­ves sis­temàtiques d’un paci­ent, el sis­tema també podrà detec­tar els can­vis que es pro­du­ei­xen en les pigues dels paci­ents, inte­grant aquesta infor­mació en el sis­tema d’intel·ligència arti­fi­cial que es desen­vo­lu­parà. L’enfo­ca­ment glo­bal que pro­posa el pro­jecte per­metrà cal­cu­lar de manera holística el risc de cada indi­vidu, tot diagnos­ti­cant abans i amb més pre­cisió les malal­ties de la pell. Així, pre­ve­uen aug­men­tar l’efec­ti­vi­tat i l’eficiència en la presa de deci­si­ons clíniques per­so­na­lit­za­des.

Un equip inter­na­ci­o­nal de dinou socis
La Uni­ver­si­tat de Girona lidera el con­sorci inter­na­ci­o­nal de dinou orga­nit­za­ci­ons que for­men part del pro­jecte. S’hi tro­ben cinc cen­tres de recerca de des­ta­cat nivell científic i acadèmic (Uni­ver­si­tat de Girona; Leib­niz Uni­ver­sität Han­no­ver – Ale­ma­nya; MTA SZTAKI Hun­ga­rian Aca­demy of Sci­en­ces – Hon­gria; Fraun­ho­fer HHI – Ale­ma­nya; i Nati­o­nal Tech­ni­cal Uni­ver­sity of Athens – Grècia), qua­tre empre­ses mul­ti­na­ci­o­nals (Bosch – Espa­nya, IBM – Israel, Barco – Bèlgica i RICOH – Espa­nya), sis pimes (Opto­Tune – Suïssa, Coro­nis Com­pu­ting – Espa­nya, Tri­la­te­ral Rese­arch – Irlanda, V7 – Regne Unit, Isa­hit – França i Torus Acti­ons – França), tres hos­pi­tals (Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona, Uni­ver­sità degli Studi di Tri­este – Itàlia i The Uni­ver­sity of Que­ens­land – Austràlia) i l’asso­ci­ació de paci­ents Mela­noma Pati­ent Network Europe, amb seu a Suècia.
Un tipus de càncer comú i en aug­ment
El càncer de pell és la neoplàsia maligna humana més comuna i la seva incidència ha aug­men­tat en els dar­rers deu anys. Dels dife­rents tipus de càncer de pell, el mela­noma cons­ti­tu­eix la pri­mera causa de mort. Segons les estadísti­ques més recents, el mela­noma cutani és el sisè tipus de càncer més comú a Europa, amb més de 144.000 casos nous diagnos­ti­cats l’any 2018.​Afo​rtun​adam​ent, el mela­noma es pot curar si es tracta en una etapa pri­me­renca. Més de el 90 % dels paci­ents amb mela­noma seguei­xen vius després de 5 anys, si es trac­ten a temps. Si s’ha produït una dis­se­mi­nació de les cèl·lules can­ce­ro­ses (mela­noma metastàtic), la pro­porció de paci­ents vius després de 5 anys pot ser del 23 % o menys. Per aquests motiu, un diagnòstic ràpid és essen­cial per garan­tir que es dugui a terme el trac­ta­ment abans que es pro­du­eixi la dis­se­mi­nació local i metastàtica.

LA XIFRA

5
projectes,
entre els quals hi ha el de la UdG, han estat triats en una convocatòria en què competien 158 candidatures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.