Economia

Brussel·les inclou en el document per rebre els fons europeus “l’extensió” del període de càlcul de les pensions

El govern espanyol i la Comissió Europea signen l’acord que permet sol·licitar el primer desemborsament

La Comissió Europea i el govern espanyol han signat el document tècnic amb el qual acorden la supervisió del compliment de les mesures pactades per rebre els fons europeus.

Amb la signatura d’aquest text, Espanya ja pot sol·licitar el primer desemborsament dels fons, de 10.000 milions d’euros. Segons ha informat aquest dimecres a la tarda el Ministeri d’Hisenda, l’Estat espanyol és el primer país de la Unió Europea a consensuar aquest document amb Brussel·les. L’han signat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni.

El document preveu vuit sol·licituds de desemborsaments, la primera el quart trimestre de 2021 i l’última el tercer trimestre de 2026. El text estableix que s’organitzaran reunions bilaterals amb la Comissió Europea així com l’intercanvi d’informació per al seguiment del desenvolupament del pla.

El text inclou reformes i inversions el compliment de les quals condicionaran que Espanya rebi els fons. Entre les reformes, el document inclou “l’extensió” del període de càlcul de les pensions amb l’horitzó temporal del quart trimestre de 2022.

Fonts del Ministeri de Seguretat Social remarquen que el plantejament del govern espanyol és el del component 30 que es va remetre a Brussel·les i que parla “d’adequar a la realitat actual de les carreres professionals el període de còmput per al càlcul de la base reguladora de la pensió de jubilació, contemplant la possibilitat d’elecció dels anys a integrar en la base reguladora en les carreres més llargues, juntament amb la revisió del procediment d’integració de llacunes en la carrera professional”.

Les mateixes fonts indiquen que la mesura d’extensió del còmput “pot tenir efectes negatius” i que, per això, “és important complementar-la amb mesures que modulen els seus efectes com la possibilitat d’elecció d’anys o la millora del sistema d’integració de llacunes en la cotització”.

El document subscrit també parla de “modernització” de diversos aspectes del mercat laboral, com la negociació col·lectiva o la subcontractació a través d’una “esmena” a l’Estatut dels Treballadors. Per a tots dos punts, el text parla de fer-ho “respectant el diàleg social” amb una aproximació que “equilibri la necessitat de flexibilitat i seguretat al mercat laboral”.

El text de més de 300 pàgines també recull altres compromisos com l’entrada en marxa de les recomanacions del comitè d’experts per a la reforma fiscal el primer trimestre de 2023 o del nou sistema de cotització d’autònoms el segon trimestre de 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.