Gran angular

Ciència i persuasió

31 concursants organitzats en quinze equips van participar en la primera edició de la Psicothon. Els guanyadors es van endur un premi de 3.000 euros

La can­cel·lació del Mobile el febrer del 2020 anti­ci­pava una nit fosca per als esde­ve­ni­ments cor­po­ra­tius, molts dels quals van hiver­nar durant la pandèmia, men­tre gua­nyava un pro­ta­go­nisme ines­pe­rat el webi­nar o semi­nari vir­tual, fins al punt que algu­nes veus pro­nos­ti­ca­ven la fi de l’època dau­rada de les grans fires, salons i, en gene­ral, de les reu­ni­ons pre­sen­ci­als.

Res més lluny de la rea­li­tat, ja que han renas­cut amb força. “La covid-19 ha pale­sat com són d’impor­tants les rela­ci­ons huma­nes”, jus­ti­fica amb satis­facció Rai­mond Tor­rents, direc­tor gene­ral de l’Event Mana­ge­ment Ins­ti­tute i un dels pro­fes­si­o­nals de referència del sec­tor.

Tan­ma­teix, aquesta nova etapa pre­cisa reno­var les bases, i això és el que es va voler fer el 23 d’octu­bre pas­sat a la Facul­tat de Psi­co­lo­gia de la UB amb la pri­mera edició de la Psi­cot­hon, una marató inves­ti­ga­dora que vol esti­mu­lar la pro­ducció de conei­xe­ment al vol­tant de la comu­ni­cació en viu. El punt de par­tida és un erm. Tor­rents, que és autor del lli­bre Even­tos de empresa, parla amb conei­xe­ment de causa quan diu que la lite­ra­tura científica és gai­rebé ine­xis­tent arreu del món. Això mal­grat que mun­tar un congrés o una reunió exi­geix un pres­su­post ele­vat i que l’orga­nit­za­dor espera que el retorn de la inversió sigui de la mateixa pro­porció.

Per què aquesta falta d’interès dels inves­ti­ga­dors? Les raons poden ser diver­ses, com ara que és un sec­tor rela­ti­va­ment jove o que la tra­dició de la recerca psi­cològica sobre el com­por­ta­ment humà i la per­su­asió s’ha cen­trat en altres entorns. Però Tor­rents pensa que també pot ser només per des­co­nei­xe­ment, i per això va tru­car a la porta de la Facul­tat de Psi­co­lo­gia de la UB: “Els vaig expli­car que a casa nos­tra hi ha una indústria molt impor­tant, però que no s’estu­dia gens, i a ells se’ls va obrir tot un món”, diu.

Psi­cot­hon és un con­curs en què com­pe­tei­xen grups d’alum­nes de psi­co­lo­gia de dar­rer curs, aca­bats de lli­cen­ciar o que cur­sen un màster. Cada grup defensa una idea que pugui donar peu a una inves­ti­gació poste­rior. L’objec­tiu és des­co­brir nous camps d’apli­cació de la psi­co­lo­gia en el món de la comu­ni­cació en viu, però també crear siner­gies entre el món for­ma­tiu i el labo­ral. “A part de gene­rar conei­xe­ment nou, volem moti­var els psicòlegs aca­bats de lli­cen­ciar en camps nous que no tenen pre­vis­tos perquè esca­pen dels camins típics de sor­tida”, explica.

La pri­mera edició la va gua­nyar l’equip for­mat pels joves Ain­hoa Miguel Cayu­ela, Eric Gar­cia Jover i Jaime Ferrández Latre, amb una idea basada en el desen­vo­lu­pa­ment d’una app que ajudés a actuar sobre el flux del públic en un esde­ve­ni­ment a par­tir dels gus­tos i un sis­tema de recom­pen­ses. La Psi­cot­hon se seguirà cele­brant cada any, però ara es vol expor­tar a altres zones de l’Estat i a l’Amèrica Lla­tina. Tor­rents vol que en el futur el sec­tor esti­gui més basat en la ciència que en la intuïció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.