Gran angular

Demanen als bancs no finançar projectes intensius en carboni

L’Institut Internacional de Dret i Medi Ambient creu que la banca espanyola ha de comprometre’s molt més en el procés de descarbonització

Per tal d’avançar en el procés de descarbonització i acostar-se a la fita de limitar l’augment de la temperatura del planeta al voltant de 1,5 ºC i complir amb els objectius de l’Acord de París, els bancs haurien de deixar de donar suport a les activitats econòmiques intensives en carboni, com l’extracció de gas i petroli, tal com demana l’Institut Internacional de Dret i Medi Ambient (IIDMA), que en un informe ofereix un seguit de recomanacions al sector.

L’IIIDMA ha constatat que en els darrers mesos, dels cinc grans bancs espanyols, només BBVA i Santander han modificat de forma significativa els seus compromisos climàtics, especialment en el sector de la mineria i de l’energia. En concret, totes dues entitats han adoptat compromisos per a reduir gradualment el seu finançament al carbó fins el 2030. El Banc Santander, per la seva banda, ha ampliat la llista d’activitats vinculades a combustibles fòssils que deixarà de finançar. L’IIDMA considera que si bé els nous compromisos de BBVA i Santander en relació amb el carbó tèrmic demostren una certa ambició, és essencial que prohibeixin el finançament a altres combustibles fòssils, tot invocant l’Agència Internacional d’Energia (AIE), que ha alertat sobre la incompatibilitat entre el desenvolupament de nous projectes de gas i petroli en el sector de l’energia i la consecució de la neutralitat en carboni el 2050.

L’IIDMA considera imprescindible que Bankinter i CaixaBank millorin els seus compromisos sectorials per estar alineats amb els objectius de l’Acord de París, mentre que demana a Banc Sabadell més celeritat per definir les normes sectorials que han de deixar palesa la seva ambició climàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.