Política

Noves restriccions a Europa per l’augment de contagis

Àustria confina des d’ahir els dos milions de ciutadans més grans de dotze anys que no estan vacunats contra la Covid-19

Rússia i Alemanya estudien implantar passis sanitaris i França reintrodueix l’ús de la mascareta a classe

Diversos països europeus apliquen des d’ahir noves mesures, sobretot dirigides als no vacunats, per frenar la nova onada de contagis per la Covid-19. El cas més cridaner és el d’Àustria, que restringeix la mobilitat als qui no estan immunitzats contra el virus.

La Comissió Europea va qualificar ahir de “fràgil” la situació epidemiològica de la pandèmia de Covid a la Unió Europea, davant l’augment de casos en la majoria de països del bloc i el retorn a les restriccions en llocs com els Països Baixos i Àustria.

L’ordre de confinament a Àustria afecta exclusivament els prop de dos milions de ciutadans més grans de dotze anys que no estan immunitzats contra la Covid-19. Després d’encadenar diversos rècords absoluts en les xifres de contagis, el govern austríac espera que el pla faci l’efecte desitjat d’impulsar la vacunació entre el 35% de la població que encara no està immunitzada.

Les restriccions de moviment hi seran almenys fins al 24 de novembre. Les persones no vacunades només podran sortir de casa per necessitats bàsiques com anar al metge o als centres de vacunació, o passejar i fer exercici a l’aire lliure. També poden anar a treballar, sempre que s’hi presentin cada dia amb un test PCR negatiu que no tingui més de 48 hores.

Rússia va notificar ahir 38.420 casos i 1.211 morts per Covid en les últimes 24 hores, mentre les autoritats discuteixen la possibilitat d’introduir passis sanitaris per frenar la pandèmia. Es tracta del setè dia consecutiu amb més de 1.200 morts per Covid al país, segons l’última dada de les autoritats sanitàries, que atribueixen el fort augment de contagis i morts en les últimes setmanes a l’agressivitat de la variant Delta, la manca del compliment estricte de les regles sanitàries per part de molts russos i la baixa taxa de vacunació al país. Davant l’empitjorament de la situació epidèmica, el govern ha enviat al Parlament un projecte de llei per implantar l’ús obligatori d’un passi sanitari en llocs públics i el transport.

A Alemanya, els tres partits que negocien la futura coalició de govern estan d’acord a imposar una sèrie de restriccions per als no vacunats i afrontar la revifada de la pandèmia al país, on les taxes de vacunació són de les més baixes d’Europa. L’acord inclou mesures per a la reducció de contactes i l’exigència de tenir un certificat de vacunació o un test negatiu per utilitzar els mitjans de transport públics. Un 67,5% de la població ha rebut la pauta completa de vacunació i un 70% almenys la primera dosi.

A França, tots els alumnes de primària han de tornar a portar des d’ahir mascareta a classe. La setmana passada, el president, Emmanuel Macron, va demanar als més grans de 65 anys i a les persones amb factors de risc que encara no s’han posat la tercera dosi que se la posin. De fet, per als més grans de 65 anys, caldrà la dosi de record per validar el certificat Covid, un document necessari per fer coses com anar al cinema, al teatre, a un estadi o a un restaurant.

LA XIFRA

35
per cent
de la població austríaca de més de dotze anys no està vacunada contra la Covid-19.

El Regne Unit es manté en alerta

El Regne Unit es pren, de moment, amb calma l’augment del nombre de contagis per coronavirus arreu d’Europa. El primer ministre britànic, Boris Johnson, va dir ahir que no veu la necessitat de planejar restriccions a Anglaterra malgrat el fort increment de les infeccions per coronavirus en altres països europeus. “No veiem res en les dades en aquest moment que suggereixi que necessitem passar al pla B [restriccions]. Ens mantenim en el pla A”, va declarar als mitjans de comunicació el primer ministre durant una visita a un centre mèdic a l’est de Londres.

Johnson va decidir a finals de juliol aixecar les últimes restriccions imposades a Anglaterra –les altres regions britàniques van prendre les seves pròpies mesures–, amb la qual cosa portar mascareta o mantenir la distància física van passar a ser opcionals. Tot i això, el cap de govern britànic va admetre que “hi ha una tempesta d’infeccions en alguns llocs d’Europa” i que sempre hi ha un “risc” que tornin a augmentar els casos al Regne Unit pel fred. “La millor protecció per al nostre país és que tothom faci un pas endavant i rebi la vacuna de reforç”, va afegir el primer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.