Política

Aragonès s’obre als comuns

El president es reuneix amb En Comú Podem per explorar el suport al pressupost en un gest “no pactat” amb JxCat

La CUP registra la seva esmena a la totalitat i deixarà de nou la seva decisió en mans de la militància

El president s’asseu amb Illa, però descarta un acord amb el PSC

Jornada de passadissos, reunions a diferents bandes i off the record al Parlament, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’obrís a negociar el pressupost amb En Comú Podem a la sessió de control, un gest que si no va agafar per sorpresa Junts per Catalunya, sí que va generar-li enuig, ja que no estava acordat. “Parlem-ne, asseguem-nos i mirem la possibilitat d’ampliar la majoria que va permetre la investidura amb una majoria més àmplia per poder facilitar aquest pressupost”, va oferir Aragonès al grup liderat per Jéssica Albiach.

Dit i fet, ahir mateix ja es reunien el president i representants dels comuns per explorar un acord que eviti una esmena a la totalitat per part seva i arrossegar-los a una abstenció, dilluns, al debat a la totalitat. En concret, Aragonès, acompanyat de la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, es va trobar amb Albiach i els diputats David Cid i Joan Carles Gallego. La presidenta d’En Comú Podem planteja la necessitat de disposar de més recursos per a la salut mental i per instaurar la figura del dentista públic, així com més inversions ferroviàries: “Vostès destinen més diners en inversions a carreteres que a trens.”

Segona reunió, avui

La primera condició que havia posat Albiach per no presentar una esmena era que almenys s’asseguessin a parlar amb ells, però avisen que la seva abstenció no serà gratis. En la reunió, però, no hi havia membres de JxCat ni el conseller Jaume Giró. Fonts d’Economia ho atribuïen al fet que es tractava d’una presa de contacte de caràcter polític, però que quan es baixi als números el conseller hi serà. Avui justament està previst entrar en aquest detall amb una segona reunió amb els comuns. Tot i això, el cap de files del partit de Carles Puigdemont, Albert Batet, va retreure a Aragonès l’obertura a majories parlamentàries “no acordades”. Al migdia també es va produir una trobada entre les direccions d’ERC i Junts.

Encara és lluny, però s’albira la possibilitat d’una eventual abstenció dilluns tant de la CUP com dels comuns, fet que ampliaria la majoria parlamentària que dona suport al govern i que propugnava Aragonès durant la campanya electoral. De fet, l’anterior pressupost, que va negociar l’ara president com a conseller d’Economia, ja va tenir el suport del partit d’Ada Colau. I això que ERC, fins ara soci preferent de l’alcaldessa a l’Ajuntament de Barcelona, va votar ahir mateix en contra de la tramitació dels comptes municipals, que malgrat tot van superar el primer escull amb l’aval de Barcelona pel Canvi i d’una regidora no adscrita.

En canvi, el president va descartar entendre’s amb el PSC, amb l’argument que els comuns no exclouen ningú d’una majoria pressupostària, a diferència dels socialistes, que veuen incompatible el seu suport en concurrència amb la CUP. “En política no hi ha res gratis i el que avui pot semblar allargar la mà demà és un preu que implica la renúncia a algunes de les posicions que vaig defensar en aquesta cambra, que és el meu contracte amb el poble de Catalunya”, va avisar Aragonès al cap de l’oposició, Salvador Illa. Ara bé, això no exclou una trobada amb el cap de l’oposició, Salvador Illa, ahir a la tarda al despatx del president al Parlament. Parlar-hi, sí, però no per pactar els comptes. “És el primer pressupost de la legislatura i indica molt clarament el rumb cap a on la volem portar. I jo no vull alterar aquest rumb. Per tant, estic disposat sempre, ja ho sap, a trobar-nos, però crec que pot avançar quin serà el meu posicionament”, li advertia Aragonès a l’hemicicle.

“Enraonar no és dolent. Vostè ha abanderat moltes vegades el diàleg. Té una ocasió de practicar-lo”, l’instava el dirigent socialista. En qualsevol cas, Illa reclamava un pressupost de país i no de blocs en què els Mossos d’Esquadra o la recuperació econòmica no siguin moneda de canvi per aprovar-lo. En el joc de necessitats de la política catalana i espanyola, el PSC admet que Catalunya necessita un pressupost, mentre que Pedro Sánchez –i Yolanda Díaz– necessita els vots d’ERC per aprovar els seus comptes al Congrés.

Paral·lelament al ple, els anticapitalistes registraven a primera hora l’esmena a la totalitat que les bases van aprovar el cap de setmana i continuaven negociant amb el govern la retirada del vet (hi ha temps fins dilluns abans de la votació de les esmenes). Alhora, Aragonès es reunia durant tres quarts d’hora al despatx amb Eulàlia Reguant, Dolors Sabater i Montserrat Vinyets. En aquest cas sí que hi havia el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró. El que donin de si aquests quatre dies que queden de negociació ho avaluaran els òrgans directius de la formació, que aglutinen els diputats i els partits que formen part de la CUP, abans de sotmetre-ho de nou a votació de la militància. En qualsevol cas, als cupaires no els molesta la presència dels comuns en l’acord si no es desvirtua el pacte d’investidura amb ERC.

Entre els convidats de pedra, Ciutadans va refermar-se en la seva esmena a la totalitat perquè considera que Aragonès està arrossegant Catalunya cap a la “decadència” econòmica, segons el diputat Carlos Carrizosa.

Asseguem-nos i mirem la possibilitat d’ampliar la majoria que va permetre la investidura
Pere Aragonès
President de la Generalitat
Hem de deixar enrere un pressupost en què el que s’imposen són les dinàmiques «sociovergents»
Jéssica Albiach
Pres. dels comuns al Parlament
Cal un pressupost de país, no de blocs; un pressupost per a tot el país, no per a un bloc del país
Salvador Illa
Cap de l’oposició

La CUP avança que les seves condicions no són un “tot o res”

Els anticapitalistes van desgranar les seves reivindicacions per continuar negociant, a partir d’un document de treball que ja van entregar dilluns a la tarda al president. Volen arribar als 1.000 milions en habitatge públic (ara n’hi ha 750 de pressupostats),que JxCat retiri les esmenes que ha presentat a la nova llei d’habitatge, que l’executiu no dediqui diners al Circuit de Catalunya o a macroprojectes com el Hard Rock o els Jocs Olímpics d’hivern, clarificar el model aeroportuari i un sistema de trams d’IRPF més progressiu, que de fet afectaria només el 5% dels contribuents. Pel que fa a la negociació amb l’Estat, reclamen una aposta més clara per un referèndum en l’horitzó polític i que es facin passos endavant per posar fi a la llei mordassa. Ara bé, la CUP ja avança que no es tracta d’un “tot o res” ni de posar línies vermelles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.