Gran angular

La pandèmia amplia la bretxa entre l’atur masculí i el femení

Segons l’EPA del tercer trimestre d’enguany, el nombre de dones a l’atur és un 4,2% superior al nivell pre-Covid

La pandèmia ha tingut, entre altres efectes indesitjables, que la bretxa entre les taxes d’atur femenina i masculina s’hagi ampliat durant el tercer trimestre del 2021: segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre, el nombre de dones a l’atur és un 4,2% superior al nivell preCovid (mateix trimestre 2019), amb 9.000 dones més, assolint una xifra de 221.600.

Una nota de Focus Cambra, que analitza el mercat de treball amb perspectiva de gènere, constata que ’evolució dels homes ha estat més positiva durant aquests mesos de pandèmia amb uns nivells que ja són inferiors (-2,1% amb 4.400 persones menys) als de la prepandèmia. Si ens centrem en la taxa d’atur, és a dir, la població aturada sobre la població activa, aquesta encadena quatre trimestres consecutius de reducció situant-se en l’11,8% en el cas de les dones i en el 10,1% per als homes. Respecte a les taxes deltercer trimestre del 2019 (11,5% entre les dones i 10,3% entre els homes), la més gran afectació de la Covid-19 sobre les dones es manifesta en un increment de la bretxa en les taxes d’atur entre homes i dones, passant d’1,2 punts percentuals de distància el tercer trimestre del 2019 a 1,8 punts del tercer trimestre d’enguany.

Una altra de les conseqüències que ha tingut la Covid-19 sobre la situació laboral de les dones és que ha augmentat la població activa femenina: +18.500 entre el 3r trimestre de 2019 i el del 2021, és a dir, dones que ara volen entrar al mercat de treball i que prèviament es trobaven en situació d’inactivitat. Cal destacar que el 28,6% de les dones inactives ho està per dur a terme tasques de la llar, enfront del 5,1% en el cas dels homes. Diferencial molt notable encara entre homes i dones a l’hora de distribuir les tasques. Amb motiu de la pandèmia i de manera transitòria aquest percentatge va incrementar-se fins al 7,7% en el cas dels homes. Quant a les dones, cal destacar que aquesta xifra s’ha reduït en 2 punts amb 24.100 dones menys dedicades a les tasques de la llar entre el tercer trimestre del 2019 i el tercer trimestre del 2021. Probablement, això haestat gràcies a que el teletreball ha permès a moltes dones incorporar-se al mercat de treball tot compaginant les tasques de la llar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.