L’arribada de l’òmicron du canvis en les quarantenes
La nova variant fa dies que és a les aigües residuals
Els contactes de casos d’aquesta mutació hauran d’aïllar-se encara que estiguin vacunats
La tercera dosi s’obre a la franja de 65 a 69 anys
La variant òmicron ja fa uns dies que circula per Catalunya. Aquesta és la sospita de Salut a partir de la detecció de material genètic d’aquesta versió refinada del coronavirus en aigües residuals del país recollides fa uns deu dies. Això implicaria una presència estesa força més enllà dels dos casos detectats a l’aeroport, que encara estan sota investigació. “Es va detectar les darreres setmanes de novembre i, si es confirma, implicaria que hi ha una certa transmissió”, indica la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Això, i l’evidència de l’increment de contagis amb aquesta variant als països de l’entorn, ha dut les autoritats sanitàries a aplicar alguns canvis en les mesures de control de la pandèmia.
El primer és que les persones que siguin contacte d’un positiu per la variant òmicron hauran de fer quarantena encara que hagin estat vacunades, al contrari del que passa ara amb la delta. Salut vigilarà aquests aïllaments, de deu dies, amb controls telefònics i serà aplicable tant per als casos confirmats com per als sospitosos per motius epidemiològics (que procedeixin del sud d’Àfrica) o amb relació amb casos confirmats d’òmicron.
En paral·lel, Salut ha començat a fer cribratges específics per detectar la nova variant. Es faran proves aleatòries al 20% de les PCR positives per buscar-hi el gen S, associat a aquesta nova mutació.
El cap del microbiologia de Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, explica que la variant òmicron presenta moltes més mutacions a l’espícula del coronavirus, que serveix per acoblar-se a les cèl·lules, que cap de les variants anteriors. Això podria indicar un refinament del virus per tenir més transmissibilitat, per bé que, segons diu, encara no s’ha demostrat i caldrà veure com actua en un entorn amb un percentatge de vacunació molt més elevat que Sud-àfrica.
El doctor Pumarola insisteix que, a mesura que el virus muta, s’observa que les vacunes perden protecció davant la infecció, precisament perquè generen anticossos davant l’espícula. El punt important, però, és que de moment sí que es manté una elevada protecció davant el efectes greus del virus.
La sisena onada continua aixecant-se de manera molt més suau i progressiva que les cinc precedents i les previsions del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, apunten que les dades empitjoraran “com a mínim” durant dues setmanes més.
Brots en hospitals
El creixement de positius i d’ingressats és encara assumible per al sistema, però justament Salut ha detectat una sèrie de brots de covid en centres sanitaris als quals vol parar molta atenció. Han transcendit casos als hospitals de Bellvitge, al Germans Trias i Pujol de Badalona i al Verge de la Cinta de Tortosa, entre d’altres. D’aquí que la directora del Catsalut demani que es minimitzi al màxim l’entrada d’acompanyants, si bé de moment no la restringeixen. “No hem hagut d’activar els protocols de mitigació, però volem evitar els problemes als centres sanitaris per no comprometre l’atenció.” D’aquí que hagin enviat un seguit de recomanacions als centres sanitaris per ordenar el flux de pacients, visites i horaris, al marge de les mesures que cada hospital pugui prendre.
LA XIFRA
S’obren nous punts de vacunació
Salut ha obert 34 punts de vacunació per assumir l’augment d’interès per les primeres dosis (la setmana passada van créixer un 81% impulsades pel passaport Covid) però sobretot per repartir les terceres. Fins ara, la població de més de 70 anys les rebia al CAP, però ara també es pot demanar cita al web de vacunació per a aquests centres, on també s’imprimirà el passaport Covid a qui ho necessiti. Des d’ahir, la dosi de record està disponible per a la franja de 65 a 69 anys i els pròxims dies es baixarà fins als 60. A Barcelona es manté oberta la Fira i a Girona, s’ha habilitat la seu de la Generalitat; a Figueres, el centre cultural Molí de l’Anguila; a Calella, l’Espai Mercat; a Blanes, el Mas Enlaire; a Ripoll, la sala Eudald Graells i a Olot el Casal Marià.