Política

Macron rehabilita el príncep hereu saudita amb una polèmica visita

El president justifica la trobada amb Bin Salman adduint el paper de París a la regió

És el primer líder occidental que s’hi reuneix des de l’assassinat de Khashoggi

El president Emmanuel Macron ha deixat de banda durant dos dies els seus discursos sobre França com a país dels drets humans i ha exercit la diplomàcia al més pur estil dels interessos econòmics i estratègics propis, en la seva visita als Emirats Àrabs Units, Qatar i l’Aràbia Saudita.

La gira pel golf Pèrsic es va acabar ahir amb una calorosa encaixada de mans amb el príncep hereu de la monarquia, el poc recomanable Mohamed bin Salman (MBS), en la que és la primera visita personal d’un líder occidental des que l’octubre del 2018 el periodista saudita Jamal Khashoggi va ser assassinat a l’ambaixada del país a Istanbul, en un cas en què la mateixa CIA assenyala MBS com a autor intel·lectual.

Macron va dinar a Jiddah, a l’oest saudita, amb MBS, en una trobada en què no estava previst que hi hagués cap roda de premsa. L’objectiu del president francès era mantenir la coordinació en la lluita contra el terrorisme, arrencar de Riad el compromís d’ajudar el Líban en la seva desfeta econòmica i associar l’Aràbia Saudita en les negociacions pel programa nuclear iranià.

A efectes d’imatge, la trobada contribuïa, per això, a rehabilitar la figura de MBS a escala internacional després que el nou president dels EUA, Joe Biden, de moment només vulgui tractar amb el seu pare, el rei Salman. “Es pot decidir que no es fa més política a la regió”, es va justificar Macron durant la seva visita divendres als Emirats Àrabs Units (EAU) referint-se a l’afer Khashoggi. “És una elecció que alguns poden fer i defensar. Però jo crec que França hi té un paper. Això no vol dir que se sigui complaent, això no vol dir que s’oblidi. Continuem sent uns socis exigents, però s’ha de parlar i continuar compromesos.”

Les organitzacions de drets humans, però, recorden també la intervenció militar del 2015 des de l’Aràbia Saudita al Iemen i l’actuació en general d’aquestes monarquies del Golf en la persecució de dissidents i l’ús que fan de la venda d’armes negociada amb París. “Arribats a aquest punt, l’aliança de França amb l’Aràbia Saudita i els EAU ha fracassat a l’hora de canviar les pràctiques de guerra de la coalició militar iniciada al Iemen i que dirigeixen aquests dos països”, va denunciar Amnistia Internacional. De fet, Macron no va fer cap al·lusió a aquesta guerra, intensificada en els últims temps.

Resultats pràctics

Com a resultats pràctics, el president francès pot exhibir la venda de 60 avions de combat Rafale als EAU per un valor de 17.000 milions d’euros, el desbloqueig de l’ajuda saudita al Líban forçant la marxa d’un ministre crític amb Riad i l’evacuació de 258 afganesos, sobretot periodistes, a través de Qatar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.