Salut

Unes 8.000 persones es manifesten a Brussel·les contra les restriccions per la Covid-19

Al tram final de la marxa s’han produït alguns incidents

Una vintena de persones han estat detingudes i sis han resultat ferides

Unes 8.000 persones s’han mobilitzat aquest diumenge a Brussel·les per protestar contra les mesures imposades pel govern de Bèlgica amb l’objectiu de contenir l’epidèmia de coronavirus i per rebutjar la possible obligatorietat de la vacuna. El país registra aquests dies xifres rècord d’incidència acumulada, amb 2.127 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies.

La manifestació ha arrencat cap a la una del migdia a prop de l’Estació del Nord de la capital belga i ha recorregut els carrers de la ciutat en direcció al districte europeu, on els manifestants han exhibit cartells en defensa de la llibertat i contra la “dictadura de l’estigmatització” dels no vacunats.

Els participants en la protesta han denunciat que el certificat digital Covid de la UE, que a Bèlgica és necessari per accedir a bars, restaurants i a alguns esdeveniments d’oci, és “contrari als drets fonamentals i discriminatori”. En aquest sentit, critiquen que amb el passaport sanitari “el virus no està sota control, però la població sí”.

La marxa ha avançat envoltada de fortes mesures de seguretat i vigilància, després que fa dues setmanes una protesta similar però més nombrosa, amb 35.000 persones, acabés amb quaranta detinguts, tres ferits i molts danys materials.

Aquesta vegada l’acte s’ha desenvolupat de manera pacífica fins als seus instants finals, quan s’han produït llançaments de coets i focs artificials per part d’un grup de manifestants cap a la policia als voltants de les seus de la Comissió Europea i el Consell Europeu, on s’havien tallat diversos carrers.

Les forces de seguretat han respost amb l’activació de canons d’aigua i l’ús de gasos lacrimògens. Una vintena de persones han estat detingudes i sis han resultat ferides, quatre manifestants i dos policies, que han estat traslladats a l’hospital.

La  manifestació s’ha dissolt cap a les cinc de la tarda.

Aquest diumenge la policia ha augmentat el dispositiu, tant d’agents uniformats com d’incògnit, després que l’Òrgan de Coordinació per a l’Anàlisi de les Amenaces belga hagi advertit en un informe que la resistència a les mesures sanitàries està derivant en una “major polarització, extremisme i amenaces”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.