Gran angular

El món innovador resisteix

Els esdeveniments SCEWC i Tech Spirit Barcelona confirmen que l’ecosistema català bull i avança en bona direcció

L’ecosistema català es mostra fort al món, aportant tecnologia de pes

Dos esdeveniments de pes per a l’ecosistema innovador català van tenir lloc al novembre, amb pocs dies de diferència. L’assistència que van obtenir no va ser espectacular si es compara amb les edicions prepandèmia, tant en el cas de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que va rebre 14.000 visitants, com en el cas del Tech Spirit Barcelona, que va iniciar el seu camí el febrer del 2020 suplint l’anul·lat 4YFN per la pandèmia que s’acostava, que va superar els 5.000 inscrits.

Tot i això va quedar ben clar que la innovació a casa nostra resisteix i ho fa amb força, aportant solucions tecnològiques de gran pes.

L’SCEWC va tornar a ensenyar, en la seva desena edició –enguany en format híbrid–, que cada vegada som més a prop de les ciutats dites del futur. Un total de 120 països i 400 ciutats van ser representats en l’esdeveniment, realitzat en paral·lel al Tomorrow Mobility World Congress, centrat a promoure el disseny i l’adopció de nous models de mobilitat urbana sostenible, i al Puzzle X, un nou centre de gravetat del congrés dedicat al nous materials i a la construcció al seu voltant d’un nou ecosistema.

L’estand Smart Catalonia, del govern català, va reunir 23 empreses, centres tecnològics i altres entitats del país sota el lema Catalonia green & digital, que van mostrar tecnologies digitals com ara la intel·ligència artificial, el big data, l’IoT, la robòtica autònoma, el cloud computing, la realitat virtual immersiva i els smart drons.

Taxis voladors.

Una de les tecnologies més avantguardistes presents en el congrés va ser l’aportada per Advanced Air Mobility (AAM), empresa creada el 2019 per un grup de sis enginyers aeroespacials de la Universitat Politècnica de Terrassa, ubicada a Sant Quirze del Vallès. AAM treballa des del 2016 en el futur taxi volador, capaç d’enlairar-se en vertical des d’un vertiport.

A punt d’iniciar una ronda d’inversió d’1 milió d’euros, que comença amb el 50% ja compromès, el giny tindrà llicència d’ultralleuger. “A finals del 2022 ja volem volar. Ara estem tramitant les certificacions per poder-ho fer”, comenta Aitor Martín, CEO de l’empresa.

L’aparell, que té un cost de fabricació de 200.000 euros, pot traslladar dos passatgers i suporta un pes de fins a 200 quilos. És capaç de realitzar trajectes interurbans a 250 km/h, amb una autonomia de fins a set hores. “Hem pensat en aquest servei de taxi per a transport interurbà més que no pas dins de les ciutats, on les normatives són encara més estrictes”, explica Martín. Arribar al taxi volador autònom ja ho veu més complicat, més que res “per un tema legal i d’acceptació social”. Però arribarà, sens dubte.

Seguretat marítima.

Un exemple de la digitalització entesa com un tot és ActionTracker, una empresa amb seu a Castelldefels que ofereix la gestió d’emergències marítimes en temps real a través de dispositius electrònics adaptats i una plataforma de dades en el núvol basada en intel·ligència artificial. Representada a l’SCEWC per Eloy Martínez, fundador i CEO de la firma, i David Ballester, CTO, expliquen que els dispositius que ofereixen són com “cervells connectats” que “monitoren i actuen amb l’objectiu de salvaguardar la seguretat de les persones i les coses en entorns complicats, com ara les instal·lacions portuàries i el mar”.

Ramats sota control.

Un altre exemple de l’aplicació de tecnologies avançades el va oferir Ixorigué, que aporta una solució efectiva per al control dels ramats extensius (lliures o semilliures). Es tracta d’un dispositiu IoT en forma de collar i d’un software amb IA que permet conèixer la ubicació i l’estat de salut i reproductiu de cada animal. “El dispositiu es penja al coll de l’animal i ens dona la seva geolocalització i els seus moviments. Com que en molts dels llocs on es troben aquests ramats no existeix cobertura, despleguem també unes petites antenes per fer-la possible”, explica Adrià Martínez, director tècnic d’Ixorigué.

Esperit digital.

Tech Spirit Barcelona, organitzat per Tech Barcelona, dona visibilitat a l’ecosistema digital i tecnològic de la ciutat. L’esdeveniment va reunir durant dos dies, a la Casa Llotja de Mar, més de 140 speakers i al voltant de 70 ponències, amb continguts centrats en noves start-ups, les soluciones tecnològiques que apliquen i l’evolució de sectors com ara health, fintech, edtech i legaltech, entre d’altres, tots clau per al progrés econòmic.

Des de dos escenaris monumentals, es van abordar temes com ara la situació de Barcelona com a pol d’atracció internacional per a start-ups i corporacions, el component digital en el treball del futur i la necessitat de potenciar el talent femení. També es van presentar casos d’èxit de start-ups locals que han esdevingut companyies globals, com ara Factorial HR i Wallbox, i es van abordar temes d’extrema importància per a les empreses emergents del sector tecnològic i digital com ara la inversió, el corporate venturing, les alternatives a la sortida a borsa, el desenvolupament sostenible de les noves empreses tecnològiques i el nou negoci dels NFT, les sigles en anglès dels tokens no fungibles.

ACCIÓ va organitzar durant les jornades al voltant de 500 reunions preprogramades entre start-ups catalanes i més de mig centenar d’inversors del país, i va celebrar la Catalan Pitch Competition, en la qual va resultar guanyadora Nixi for Children, start-up que treballa amb realitat virtual per reduir l’ansietat dels nens en els moments més durs dels tractaments mèdics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.