Salut

Canvis als CAP per mitigar el cop de la sisena onada

Només es trucarà als contactes estrets dues vegades i els tests es faran fora del recinte

Demà comença la vacunació dels nens d’entre cinc i onze anys, per a la qual ahir es van demanar 44.597 cites

“Encara no hem assolit els nivells de juliol, però la tendència és preocupant.” Així resumia ahir la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, l’estat actual de la pandèmia a Catalunya. Amb una incidència acumulada en els últims catorze dies de 441,50 casos per cada 100.000 habitants, una Rt d’1,2 i un índex de positivitat del 9,68%, la pressió sobre l’activitat assistencial torna a ser molt alta i alguns centres hospitalaris ja han començat a desprogramar intervencions quirúrgiques no urgents.

La presidenta del Comitè Científic Assessor del govern, la doctora Magda Campins, va alertar en declaracions a Ràdio 4 que si es manté l’actual ritme d’increment, d’aquí a una setmana i mitja el nombre d’ingressats a les UCI podria arribar al mig centenar. I que, si això passa, serà el moment d’adoptar noves restriccions.

Mentre arriba, o no, aquest escenari, i precisament per intentar mitigar el cop sobre un sistema assistencial ja molt tensionat, Salut ja ha adoptat les primeres accions als CAP. Entre les quals, reduir el nombre de trucades als contactes en quarantena i treure els tests covid fora dels centres.

Però si hi ha dos elements en què el Departament de Salut confia per aconseguir doblegar la corba, són la vacunació i la responsabilitat individual. Pel que fa a la vacunació, ahir mateix ja es van posar en marxa nous punts mòbils, on pot anar qualsevol persona, això sí, demanant cita prèvia. Aquests punts es munten en col·laboració amb Seat. Ahir va començar el primer a La Maquinista i avui n’hi haurà un altre a Badalona, però també hi ha disponibles cites per vacunar-se a Casa Seat i al centre de Martorell. Cabezas va insistir que actualment el sector de la població prioritari són els majors de 60 anys, que és on es donen els casos més greus. “És el més important que poden fer per passar un bon Nadal”, remarcava Cabezas.

Pel que fa a la vacunació dels nens entre cinc i onze anys, que comença demà, ahir van arribar a Catalunya les primeres 234.000 dosis d’aquesta vacuna pediàtrica i es va obrir la possibilitat de demanar cita. De dues de la tarda a vuit del vespre, es van demanar gairebé 45.000 cites. Cabezas va insistir en els efectes beneficiosos de la vacunació: “Mai havíem tingut menys hospitalitzacions per cas, ara un 4%, ni menys UCI per cas, un 0,73%.”

Campanya de la restauració

Tot i les recomanacions del Departament de Salut, el Gremi de Restauració de Barcelona va presentar ahir un anunci de Nadal que anima a celebrar algun dels àpats especials d’aquestes festes als restaurants i bars. Diuen que les reserves es mantenen i confien que amb la vacunació i el passaport covid la campanya sigui millor que la del 2020.

LA XIFRA

234.000
vacunes
pediàtriques de la companyia Pfizer van arribar ahir a Catalunya. La vacunació comença demà.

LA FRASE

És molt important la vacunació dels majors de 60. És el millor que poden fer per passar un bon Nadal
Carmen Cabezas
Secretària de salut pública

Més espai de recerca a Vall d’Hebron

El nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) tindrà prop de 17.000 metres quadrats i, si el calendari es compleix, estarà acabat a finals del 2023. Ahir es va celebrar l’acte de col·locació de la primera pedra, presidit pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la titular de Recerca, Gemma Geis.

Durant l’acte, el director de l’institut, Joan Xavier Comella, es va mostrar convençut que el nou equipament serà “una catedral de la ciència i la recerca biomèdica”. El centre disposarà de l’última tecnologia en teràpies avançades i un ciclotró per desenvolupar noves eines de diagnòstic i de tractament en medicina personalitzada. L’edifici, amb un cost de 36,6 milions d’euros, i el ciclotró, de 19,9, augmentaran un 300% la superfície dedicada a recerca. S’alçarà on hi havia hagut la bugaderia de l’hospital i el menjador de l’antiga escola d’infermeria, dos edificis que es van començar a enderrocar fa un any. És una de les peces de la transformació cap al nou campus de Vall d’Hebron, que també preveu reordenar espais i modernitzar instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.