Societat

El ràpid avenç de la covid-19 posa en perill el Nadal

Des de l’àmbit de la salut es demana que s’apliquin com més aviat millor noves restriccions per aturar els contagis

Mentre el centre de Barcelona es va omplir, ahir, de gent que feia les darreres compres per un possible enduriment de les restriccions i els testos d’antígens han començat a ser escassos a les farmàcies –a Girona, s’han esgotat en moltes–, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, deia que, sense entrar en “situació de pànic, ara el que cal és analitzar la situació, els indicadors, veure com van les coses i, a partir d’aquí, prendre decisions que la ciutadania ha d’entendre”.

Segons Argimon, caldrà esperar entre dues i quatre setmanes per veure l’efecte de la variant òmicron als hospitals, mentre va animar la ciutadania a vacunar-se, especialment les persones entre els 60 i els 69 anys. Tot i això, metges i investigadors reclamen l’aplicació immediata de noves mesures. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, va demanar un avançament de les vacances escolars per facilitar els aïllaments familiars i reduir la pressió sobre els CAP. En un fil de piulades a Twitter, Padrós reclama al govern “màxima responsabilitat i que actuï en conseqüència, atenent les seves competències”. En concret, Padrós aposta per restringir els aforaments en centres comercials i comerços, evitar celebracions i aglomeracions, i tornar a la mascareta obligatòria al carrer i quan no es consumeixi.

Àpats en família

També la investigadora de la UPC Clara Prats s’ha posicionat per aplicar restriccions que redueixin les interaccions socials com més aviat millor. Ha recomanat fer els àpats de Nadal amb la família més propera, així com accelerar les terceres dosis de la vacuna. Prats augura que els llits d’UCI ocupats per covid-19 arribaran als 400 o més a finals d’any i a 500 per Reis i destaca que la variant òmicron es propaga dues o tres vegades més ràpid que la delta.

L’epidemiòleg i membre del consell assessor de la covid-19 Oriol Mitjà també considera que el “més assenyat” és limitar els àpats de Nadal als convivents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.