Economia

Brussel·les proposa afegir tres noves fonts de finançament al pressupost de la UE

La CE vol sumar els ingressos del comerç d’emissions i els impostos al carboni en frontera i a les multinacionals

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres afegir tres noves fonts de finançament al pressupost de la Unió Europea. Es tracta dels ingressos del comerç d’emissions i els impostos al carboni en frontera i a les multinacionals.

L’executiu comunitari preveu que aquestes tres noves fonts d’ingressos, que també contribuiran a pagar el deute del fons de recuperació i el Fons Social Climàtic, sumin 17.000 milions d’euros als comptes comunitaris entre el 2026 i el 2030. Es tracta d’una primera proposta per fer el pressupost comunitari menys depenent de les aportacions dels estats, però la Comissió Europea preveu presentar noves fonts d’ingressos als comptes europeus a finals del 2023.

Pel que fa al mercat d’emissions de carboni, que actualment afecta principalment a la indústria i es preveu que s’ampliï a altres sectors com el marítim, Brussel·les proposa que el 25% dels ingressos vagin a parar al pressupost comunitari, uns 12.000 milions d’euros l’any entre el 2026 i el 2030. Actualment, la major part dels ingressos d’aquest règim van a parar als pressupostos dels estats.

En el cas de l’impost a les multinacionals, que serà del 15%, l’executiu comunitari suggereix que els estats hagin de derivar el 15% dels ingressos d’aquest impost. Brussel·les calcula que podria generar entre 2.500 i 4.000 milions d’euros l’any.

Pel que fa a l’impost del carboni en frontera, que posa un preu a les importacions en matèria d’emissions per evitar que les empreses marxin a països amb criteris mediambientals més laxos, Brussel·les vol que el 75% dels ingressos per aquest mecanisme vagin a parar als comptes comunitaris. Serien uns 1.000 milions d’euros entre el 2026 i el 2030.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.