Política

Putin demana a l’OTAN “garanties” que aturarà la seva expansió cap a l’est

Avisa els aliats que no “empantaneguin” el diàleg que tenen previst obrir a principis de l’any vinent

Assegura que Rússia no vol una guerra amb Ucraïna

Vladímir Putin va exigir ahir garanties “immediates” de seguretat als EUA i a l’OTAN i els va advertir que no intentin allargar durant dècades les negociacions que han d’arrencar a principis de l’any vinent a Ginebra.

“I vosaltres m’exigiu a mi garanties? Sou vosaltres qui ens les heu de donar. Vosaltres, immediatament, ara. I no empantanegar el diàleg durant dècades”, va dir el president de Rússia durant la seva conferència de premsa anual, transmesa per televisió. En resposta a una periodista occidental sobre una possible invasió russa d’Ucraïna, el cap del Kremlin va subratllar que “Rússia no la vol”. “És que nosaltres hem posat míssils prop de la frontera dels EUA? No! Són els EUA els que han vingut a casa nostra amb els seus míssils i ja són a la porta”, hi va afegir. “Com reaccionarien els nord-americans si, de sobte, despleguéssim míssils a la frontera entre el Canadà i els EUA o entre la de Mèxic i els EUA?”, es va demanar. “De vegades sembla que visquem en mons diferents”, va lamentar, i va afirmar que la proposta russa de garanties de seguretat no té res d’“estrany”. Pel Kremlin, va recordar, l’ingrés d’Ucraïna a l’OTAN és “inadmissible”, ja que significaria l’emplaçament d’armes ofensives al país veí.

Putin va advertir que les accions de Moscou dependran de les garanties que rebi d’Occident, al qual va acusar d’haver-los enganyat en acollir diversos estats de l’Europa de l’Est i de l’antic espai postsoviètic tot i haver promès que no ho faria mai. Alhora, va destacar la resposta “positiva” d’Occident a la proposta russa d’obrir negociacions a principis del 2022 a Suïssa. La setmana passada, Rússia va proposar a l’OTAN la firma d’un acord de garanties de seguretat que eviti l’entrada de països de l’antiga URSS a l’organització.

També va instar els aliats a desistir de tota activitat en el que considera el seu pati del darrere, des de l’Europa oriental fins al Caucas i l’Àsia central.

Dret a decidir

L’acord inclouria demandes sense precedents, com ara la retirada de tropes i armament desplegats després de la firma, el 1997, de l’acta que regula les seves relacions, cosa que deixaria sense protecció aliada Polònia i les tres repúbliques bàltiques, a l’Aliança des del 2004.

Respecte a aquesta qüestió, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va deixar clar que l’Aliança no comprometrà ni el dret de qualsevol país –inclosa Ucraïna– a decidir si vol entrar a l’organització ni el principi de defensa col·lectiva.

“Ens cal més immunitat de grup”

Redacció

L’economia russa es recupera de les restriccions imposades per la covid de manera “molt més ràpida” que la d’altres països, segons va afirmar ahir el president Putin, que va vaticinar un creixement del PIB del 4,5% per a finals d’any. El cap del Kremlin va indicar que la taxa de desocupació al país se situa en el 4,3%, entre una i quatre dècimes per sota del nivell anterior a la pandèmia, mentre que la inflació s’espera que enguany arribi al 8%, molt per damunt de les previsions del govern. Sobre la covid-19, que ha afectat especialment Rússia, Putin va situar la immunitat de grup en aquest país en un 59,4%. “No és suficient, necessitem una immunitat de grup del voltant del 80%. Esperem aconseguir-ho l’any vinent, entre el primer i el segon trimestre.” El líder rus també va defensar el reconeixement mutu de vacunes perquè puguin expandir-se pel món “com més de pressa millor, i com més quantitat de vacunes millor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.