Educació

El 25% de castellà acumula enguany set sentències

S’ordena canviar el pla lingüístic en cinc centres públics i dos de concertats

Algunes ordres estan impugnades

La sentència del TSJC que imposa el 25% de classes en castellà a l’escola Vora del Mar de Cubelles és la setena aquest any. Així ho recull l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), entitat que des del 2014 dona suport a les famílies denunciants. Sis projectes lingüístics han estat anul·lats, a banda del de l’escola Vora del Mar. Es tracta de l’escola Puig de les Cadiretes, de Llagostera; el col·legi Frangoal, de Castelldefels; l’Aura, de Reus; l’escola Bogatell, de Barcelona; la Josefina Ibáñez, d’Abrera, i l’institut Els Pallaresos, del municipi homònim. Cinc centres són públics i dos, concertats.

Segons l’entitat, la Generalitat ha recorregut contra les anul·lacions dels plans lingüístics de l’escola Josefina Ibáñez, la Bogatell i l’institut Els Pallaresos perquè considera que les famílies denunciants no tenen legitimació activa per fer-ho. La causa està al Suprem, i l’associació ho atribueix a un intent del govern per dilatar l’aplicació de la sentència del TSJC.

En l’última sentència, la de Cubelles, el tribunal ha decretat que s’imparteixi en castellà una assignatura troncal que no sigui lingüística. És com s’acostuma a aplicar la sentència, fent en castellà una assignatura com matemàtiques, per exemple. El cas de l’escola Turó del Drac, de Canet, on encara no hi ha sentència i sí mesures cautelars per impartir el 25% de les classes en castellà, és peculiar, perquè afecta un grup de P5. En aquesta etapa no es treballa per assignatures, per la qual cosa s’ha optat pel castellà en determinades franges horàries.

Des del 2005 hi ha hagut 80 famílies que han demanat més castellà per via judicial. Ara s’està aplicant a 35 aules, segons el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. L’AEB calcula que, des del 2014, més de 2.300 alumnes han rebut l’extra d’educació en castellà.

LA XIFRA

7
sentències
del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliguen a fer en castellà el 25% de les classes.

Entitats animen a denunciar

Rosa M. Bravo

Les entitats Hablamos Español i Convivència Cívica Catalana han creat una federació d’AMPA per “garantir l’anonimat de les famílies” que volen reclamar un mínim del 25% de castellà. Ho han fet com a resposta a la reacció dels governs davant la decisió judicial d’imposar el 25% de castellà a tot el sistema educatiu. Segons les associacions, el rebuig del govern català a aplicar la mesura i la inacció de l’espanyol a l’hora de fer aplicar la sentència les ha dut al TSJC a animar a reclamar-ne el compliment. Les famílies no van ser part de la denúncia que ha motivat la sentència contra tot el sistema educatiu, sinó que ho va ser el Ministeri d’Educació, que hauria de demanar l’execució de la sentència. Aquestes i altres associacions contra la immersió lingüística muntaran carpes informatives on facilitaran formularis a les famílies perquè demanin que la Generalitat apliqui el 25%, amb la idea d’articular les peticions en una demanda d’execució de la sentència al TSJC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.