Societat

El comitè científic canari dona per acabada l’erupció del volcà de Cumbre Vieja

L’anunci de l’equip d’experts arriba deu dies després sense expulsió de material

Es manté la zona d’exclusió terrestre i marítima perquè encara existeixen perills com la concentració de gasos letals

El comitè científic i tècnic del Pla de Prevenció del Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) ha donat per acabada aquest dissabte, dia de Nadal, l’erupció del volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de la Palma. L’erupció va començar el 19 de setembre del 2021 i va deixar d’emetre material volcànic el passat 13 de desembre poc després de les deu de la nit, hora local.

Passats deu dies sense que s’hagin observat senyals d’activitat a la superfície i tampoc a través de les dades dels sistemes de vigilància, els experts han corroborat “l’esgotament del procés eruptiu”.

No obstant, el Pevolca ha recordat que el final de l’erupció no implica que hagin acabat alguns dels “perills associats al fenomen vulcanològic, ni necessàriament el final de la reactivació magmàtica a Cumbre Vieja”.

En aquest sentit, avisa que cal estar atents a la concentració de gasos letals detectada a diferents indrets de la vall d’Ariadne i a colades i escletxes al terreny. “Continua essent imperatiu el respecte de les zones d’exclusió terrestre i marítima, per mantenir la integritat física de les persones”.

Un altre aspecte que caldrà tenir en compte a partir d’ara és l’estat de les estructures urbanístiques, després de tres mesos de sismes i tremolors.

L’erupció del Cumbre Vieja ha obligat a evacuar unes 7.000 persones dels municipis afectats per la colada magmàtica, los Llanos de Aridane, el Paso i Tazacorte. Es calcula que un miler de famílies han perdut els domicilis a causa de la lava. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.