Els comuns guanyarien a Barcelona, tot i el suspens estrepitós de l’alcaldessa
El baròmetre municipal trenca l’empat entre Barcelona en Comú i Esquerra Republicana
Maragall és el polític més ben valorat i Collboni també suspèn
Barcelona en Comú tancarà el 2021 amb una sensació absoluta de dolçor. Si dijous passat el regidor Jordi Martí aconseguia aprovar el pressupost de l’Ajuntament, ahir el mateix regidor va convocar la premsa per explicar el resultat del baròmetre d’opinió de la ciutat, en què es conclou que la seva formació política, Barcelona en Comú, guanyaria les eleccions municipals si es portessin a terme avui. L’enquesta, però, presenta una aparent contradicció, perquè mentre que els comuns hi apareixen com l’opció preferida, la seva líder, l’alcaldessa Ada Colau, rep un suspens, amb 4,2, una nota que no només és dolenta per si mateixa, sinó que fins i tot és inferior a l’obtinguda en l’últim baròmetre.
El baròmetre presentat ahir, que és el penúltim que es du a terme abans de les eleccions de la primavera del 2023, trenca el que durant els últims anys ha estat un empat tècnic entre els comuns i Esquerra. Aquest empat, amb una lleugeríssima victòria d’ERC, ja es va produir en les eleccions del 2019, i només es va trencar pels vots dels regidors de Manuel Valls que van fer alcaldessa Colau.
Des d’aleshores, i fins a aquest sondeig, tots els baròmetres havien reproduït la situació d’empat tècnic, amb un lleuger avantatge per a ERC. Per exemple, el juny passat els republicans hi obtenien un suport del 13,8%, mentre que per als comuns era del 12,3%. En els últims sis mesos, la tendència s’ha invertit: Barcelona en Comú arriba al 14,8% d’intenció de vot i Esquerra retrocedeix fins al 10,2%.
En l’ordre de preferències, el tercer lloc el continua ocupant el PSC, amb una intenció de vot del 7,4%, seguit de Junts, amb un 3,6%. Pel que fa a la resta de grups, cap dels quals assoliria el mínim per obtenir representació al consistori, tampoc la CUP, que es queda amb una intenció de vot del 2,6%.
Quant a les valoracions personals dels polítics, el que obté millor nota és Ernest Maragall, amb un 5,2, mentre que Collboni (4,7) i Artadi (4,4) suspenen. Hi destaca el 4,5 d’Eva Parera, que ha agafat el relleu de Manuel Valls i ha aconseguit una millor projecció que el seu antecessor, que tot just arribava a una puntuació de 2,5.
En aquest mapa de la valoració dels polítics i la seva gestió, el baròmetre aporta un tercer element que, com en el cas de la puntuació que reben els líders a títol individual, no va en la línia de donar el triomf a Barcelona en Comú. Es tracta del paràmetre que puntua la gestió de l’equip de govern: segons un 49,9% dels enquestats, és molt dolenta, mentre que un 37% la consideren molt bona.
En la valoració política dels resultats, ERC i Junts per Catalunya van coincidir a subratllar el suspens que la ciutadania ha posat a la gestió del govern municipal. Per part dels republicans, va ser Elisenda Alamany l’encarregada de dir que “el govern no havia tingut mai una valoració tan baixa, és la pitjor en trenta anys”, mentre que des de Junts Elsa Artadi va assegurar que “la nota d’Ada Colau és la més baixa que ha tingut mai un alcalde de la ciutat de Barcelona”. La portaveu de Junts va parlar de “desgavell”, mentre que Elisenda Alamany va destacar que Ernest Maragall “és l’únic que aprova”.
Una ciutadania que encara se sent insegura
Els índexs de delinqüència a la ciutat de Barcelona van a la baixa i el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana s’incrementa, però la ciutadania de Barcelona considera de manera majoritària que viu en una ciutat mancada de seguretat. En el baròmetre d’opinió de la ciutat, la seguretat continua apareixent com el problema més greu dels barcelonins, amb un 20,8%, seguit de la neteja, amb un 11,8%. El tercer lloc en el rànquing del deshonor, l’ocupa l’accés a l’habitatge, que és la principal preocupació per a un 6,5% dels ciutadans.
Un dels elements que destaquen en aquesta enquesta és la constatació que el procés polític per la independència de Catalunya es troba en hores baixes, tant és així que l’encaix de Catalunya amb Espanya ha passat de ser la principal preocupació dels barcelonins, el 2018, a situar-se actualment en el lloc número 17 i a encapçalar les preocupacions de només l’1,5% dels enquestats.