Política

Obligació vacunal a França

L’actual passaport sanitari es convertirà en carnet de vacunació i ja no seran vàlides les proves negatives

El període entre la segona i la tercera dosi s’escurça a tres mesos, es prohibeix beure en cinemes i teatres i s’instaura el teletreball

El personal de restauració podrà ara demanar el carnet d’identitat

No es diu oficialment, però els mateixos responsables de Sanitat reconeixen que es tracta de fer obligatòria la vacunació a França. El govern va aprovar ahir en un Consell de Ministres extraordinari un projecte de llei per convertir l’actual passaport sanitari en un carnet de vacunació, de manera que ja no serà vàlid un test negatiu, ni PCR ni d’antígens, per entrar als bars, restaurants, espectacles i congressos, ni tampoc per agafar els transports interregionals.

Així, qualsevol forma de vida social al país queda condicionada a haver-se vacunat, amb la intenció que aquesta mesura es posi en marxa el 15 de gener.

El text de la llei passarà a discutir-se en comissió a l’Assemblée Nationale demà mateix, per tal d’accelerar-ne al màxim el procés legislatiu. Aquesta urgència es deu al fet que, a França, aquest cap de setmana es va superar per primera vegada la barrera dels 100.000 casos diaris (104.616, dissabte) des de l’inici de la pandèmia, a causa de l’alta transmissió de la variant òmicron.

Evitar el confinament

I als hospitals, hi ha més de 3.300 persones en reanimació per la covid. La taxa d’incidència acumulada en set dies supera, alhora, els 750 punts. Actualment, el 77% de la població total francesa està vacunada i un 33% ja ha rebut la dosi de record.

Si el president francès, Emmanuel Macron, exerceix ara més pressió perquè la població es vacuni, és precisament per evitar tornar a decretar un confinament general quatre mesos abans de les eleccions. I, de fet, es reserva la possibilitat d’endurir encara més el nou passaport i afegir-hi un test negatiu en certs casos per als que no s’hagin posat la vacuna de reforç. D’altra banda, el temps que ha de passar per posar-se-la s’escurça a només tres mesos després de les dues primeres dosis. A més, es facilitarà que el mateix personal de restauració i de les sales d’espectacles demani un carnet d’identitat per comprovar que el passaport correspon realment a la persona, cosa que ara només pot fer la policia. Si són els agents els que detecten la falsificació, la multa pot anar dels 135 als 1.000 euros.

En canvi, queda en suspens la possibilitat d’estendre el passaport de vacunació a les empreses. Des del 3 de gener, però, i durant tres setmanes, s’implanta el teletreball obligatori almenys tres dies a la setmana i, si és possible, quatre. De moment, es manté el retorn a les classes la mateixa setmana del 3. El govern també ha acordat rebaixar el temps de quarantena dels contactes de persones contagiades –ara pot arribar als disset dies per als que conviuen amb un positiu–, per evitar que es col·lapsin alguns sectors bàsics del país per un absentisme laboral massiu. A finals de setmana, s’anunciaran els nous períodes reduïts en aquestes circumstàncies.

Els anuncis fets pel primer ministre, Jean Castex, després d’un Consell de Defensa presidit a distància per Macron des de la seva residència de vacances de Brégançon, al Mediterrani, s’acompanyen d’un reguitzell de prohibicions, sense arribar, però, al toc de queda.

Al tancament de les discoteques, en vigor des del 10 de desembre, s’hi afegeix ara la prohibició durant tres setmanes dels concerts a peu dret, el consum de begudes en espectacles i transports, el consum a peu dret en bars i els aforaments de més de 2.000 persones en interiors i 5.000 en exteriors. També torna la mascareta als centres de les ciutats.

L’Estat espanyol rep el primer tram del Next Generation

Redacció

Més d’1,6 milions de persones que encara no han rebut la dosi de reforç a Xile seran objecte de restriccions de mobilitat si no se la posen abans de l’1 de gener, tal com van comunicar ahir les autoritats sanitàries, que la setmana passada van anunciar que la segona quinzena de febrer començaran a inocular la quarta dosi.

Johnson descarta noves restriccions a Anglaterra

El govern britànic no imposarà restriccions addicionals abans de Cap d’Any a Anglaterra com han fet els governs d’Escòcia, Irlanda del Nord i el País de Gal·les. Així ho va dir el ministre de Sanitat, Sajid Javid, ahir, quan s’informava que Anglaterra va marcar un nou rècord diari d’infeccions el dia de Nadal.

El virus obliga a cancel·lar milers de vols a tot el món

L’espectacular avenç de la variant òmicron ha truncat els plans de milers de persones arreu del món aquestes festes. El contagi del personal de les grans companyies aèries nord-americanes i les restriccions han obligat a cancel·lar o reprogramar milers de vols, sobretot als EUA i a la Xina. Segons el web FlightAware, on es registra l’activitat aeroportuària global, el nombre de cancel·lacions ahir al migdia era de 2.291, de les quals 792 eren vols amb els EUA com a destinació o procedència. També a Europa s’han cancel·lat vols, però per les prohibicions de viatge imposades per països com França, Alemanya i el Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.