Societat

El retorn dels Cabrera

Recuperen els elements patrimonials del vescomtat

Hi ha les rutes militar, administrativa, religiosa, comercial i interpretativa

Pretén convertir-se en una de les marques turístiques de referència al país

“Com més gent, més possibilitats de recuperar patrimoni hi ha”

És un dels grans pro­jec­tes de país, des del punt de vista patri­mo­nial i històric, o almenys això és el que opina Quim Mateu, arqueòleg del Museu Etnològic del Mont­seny. El pro­jecte de recu­pe­ració del patri­moni històric del ves­com­tat de Cabrera va començar el 2018 amb l’arri­bada de recur­sos econòmics dels Feder. Al llarg d’aquests qua­tre anys s’han assen­tat les bases del que serà el pro­ducte final. La idea és vin­cu­lar tots els ele­ments patri­mo­ni­als de la comarca de la Selva i comar­ques veïnes rela­ci­o­nats amb el ves­com­tat de Cabrera, ele­ments que segu­ra­ment per si sols no tin­drien prou atrac­tiu però que de manera con­junta ofe­rei­xen un pro­ducte molt potent.

“És un pro­jecte cons­truït sobre unes bases molt sòlides –asse­gura Àngel Vàzquez, tècnic del Con­sell Comar­cal de la Selva res­pon­sa­ble del pro­jecte– i s’obre una experiència comuna en tot aquest ter­ri­tori i no només a la comarca de la Selva, sinó també part del Maresme, del Vallès Ori­en­tal, d’Osona i de la Gar­rotxa, ter­ri­to­ris que al segle XIV, en l’època de màxima expansió del ves­com­tat, esta­ven sota la influència dels Cabrera.”

“De Bla­nes al Mallol –con­ti­nua Quim Mateu–. Estem par­lant d’uns cin­quanta muni­ci­pis fora dels límits de la comarca de la Selva. Actu­al­ment tenim com­pro­me­sos 13 muni­ci­pis de la Selva.”

En aquesta fase s’han esta­blert cinc iti­ne­ra­ris, qua­tre d’ històrics: el mili­tar, amb el cen­tre al cas­tell de Mont­so­riu i el cas­tell gòtic més impor­tant de Cata­lu­nya; el religiós, amb el mones­tir bene­dictí de Sant Sal­va­dor de Breda com a referència; un iti­ne­rari comer­cial que s’ini­cia al port de Bla­nes, ciu­tat que con­cen­trava bona part del comerç de l’època, i l’iti­ne­rari admi­nis­tra­tiu, cen­tra­lit­zat en la vila emmu­ra­llada d’Hos­tal­ric, situ­ada estratègica­ment al cen­tre del ves­com­tat i des d’on es gover­nava el ter­ri­tori.

El cinquè iti­ne­rari es con­cen­tra al Museu Etnològic del Mont­seny, un cen­tre d’estudi, recerca i inter­pre­tació situat a Arbúcies en què el visi­tant obtindrà una visió glo­bal del que va sig­ni­fi­car el ves­com­tat per al ter­ri­tori català i els objec­tius que per­se­gueix l’actual pro­jecte.

El cost del pro­jecte se situa a l’entorn d’1.654.000 euros bruts. Aquests diners han permès inter­ve­nir en alguns dels ele­ments patri­mo­ni­als, infor­mar amb pla­fons expli­ca­tius a cada lloc, crear una pàgina web amb totes les rutes i tota la infor­mació dels dife­rents ele­ments, i sobre­tot ampliar l’edi­fici de La Gabe­lla, que con­ver­tirà el Museu Etnològic del Mont­seny en el cen­tre d’inter­pre­tació del ves­com­tat. Els Feder cobrei­xen la mei­tat del cost del pro­jecte i l’altra mei­tat l’assu­mei­xen els dife­rents ajun­ta­ments.

“El pro­jecte ha tin­gut molt bona aco­llida dels muni­ci­pis –comenta Àngel Vàzquez– i en les fases següents la volun­tat és impli­car el major nom­bre de muni­ci­pis pos­si­ble i aco­llir-nos, des del Con­sell Comar­cal, a una nova línia de finançament. Hi ha uns 120 ele­ments que es poden inte­grar en el pro­jecte i que en molts casos neces­si­ta­ran inter­venció. També hi ha la volun­tat de tre­ba­llar con­jun­ta­ment amb el sec­tor pri­vat per gene­rar acti­vi­tats i pro­duc­tes vin­cu­lats a la marca del ves­com­tat.”

“Ara ja tenim les bases –asse­gura Quim Mateu– amb 13 muni­ci­pis i 38 ele­ments patri­mo­ni­als i ens cal fer un pas més enllà. Pen­sem en les pos­si­bi­li­tats turísti­ques, gas­tronòmiques, firals, etcètera. Un dels objec­tius és atreure visi­tants a la comarca que per­meti, al mateix temps, recu­pe­rar i millo­rar el patri­moni històric. És un cer­cle: com més gent vin­gui, més pos­si­bi­li­tat de recu­pe­rar patri­moni hi ha. Cre­iem que té mol­tes pos­si­bi­li­tats pel que fa al turisme de pro­xi­mi­tat. El ves­com­tat de Cabrera es pot con­ver­tir en una de les grans mar­ques turísti­ques del país. Història i natura.”

El ves­com­tat relliga una zona molt diversa que d’una altra manera seria impos­si­ble. De la costa a les Gui­lle­ries. Arti­cula la Selva marítima i la Selva inte­rior. De fet, la cabra és pre­sent en bona part dels escuts muni­ci­pals de la zona. En aquesta pri­mera fase es trac­tava de con­so­li­dar la idea i posar-hi els ele­ments. A par­tir d’ara tocarà par­lar de la divul­gació. De moment hi ha molts petits pro­jec­tes als dife­rents muni­ci­pis, alguns de grans i altres de més petits poten­ci­ats pels grans.

Quim Mateu con­fia en el turisme de pro­xi­mi­tat, i les xifres del cas­tell de Mont­so­riu l’ava­len: uns 14.000 visi­tants el 2021, dels quals una quarta part són de la mateixa comarca i la resta de muni­ci­pis pro­pers com ara Arenys, Pala­folls i Vic. Turisme de pro­xi­mi­tat que repro­du­eix els antics vin­cles feu­dals.

LES XIFRES

1,6
milions d’euros
és el cost del projecte per promocionar el vescomtat
5
itineraris
s’han creat en aquesta fase per tenir una visió del que va significar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.