Salut

Salut obre la dosi de reforç a la franja de 40 a 49 anys

Cabezas confirma que el 100% dels casos que s’analitzen ara corresponen ja a la variant òmicron

“No es pot dir que sigui com una grip o un refredat, genera força hospitalitzacions”, adverteix

Les persones d’entre 40 i 49 anys poden, des d’ahir a les dotze del migdia, demanar cita per posar-se la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. Seguint amb l’estratègia d’ampliar la vacunació com a mesura de protecció també contra la variant òmicron, que ja representa el 100% de les mostres analitzades, el Departament de Salut va obrir la vacunació a un nou segment de població, insistint, una vegada més, que els no vacunats tenen quatre vegades més possibilitats de requerir hospitalització que els vacunats. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va informar que hi ha més de 203.000 cites disponibles fins al gener, i va instar la població a demanar hora per frenar la propagació del virus.

La incidència de la covid-19 ha crescut de forma vertiginosa en els últims dies –ahir es van declarar 22.972 casos nous–, però les dades indiquen que el grup d’edat més afectat és el de les persones que tenen entre 20 i 29 anys i que, en canvi, “les persones ben vacunades, amb dosis de reforç, especialment els majors de 70 anys, estan protegides”, segons va subratllar Cabezas, que, tot i reconèixer que tots els estudis posen de manifest que la nova variant provoca una malaltia “menys greu” i té menys repercussió assistencial, “no es pot dir que sigui com una grip o un refredat, perquè genera força hospitalitzacions”.

Malgrat tot, el comportament de l’òmicron no és tan virulent. Segons una anàlisi de les dades a Catalunya, si es comparen les setmanes del 26 al 29 de novembre, amb majoria delta, amb la del 17 a 20 de desembre, en què l’òmicron ja era majoritària, es veu que l’hospitalització amb la variant sud-africana baixa un 50% i els ingressos a les UCI es divideixen per tres.

Continuarà pujant

Cabezas preveu que, seguint la tendència d’altres països, els casos continuaran pujant en les pròximes setmanes, fins que es comenci a notar l’efecte de les mesures adoptades. Tot i així, va admetre que no sap quina serà l’evolució. La investigadora del grup Biocom de la UPC Clara Prats va preveure que aquesta setmana hi haurà entre 20.000 i 30.000 casos diaris de covid els dies laborables, però tampoc es va atrevir a fer pronòstics sobre l’evolució i l’efectivitat de les mesures per doblegar la corba. “El punt clau és saber fins a quin punt la gravetat és menor. Els estudis més optimistes parlen d’un 80% i els més pessimistes, d’un 40%”, va explicar Prats.

D’acord amb aquests paràmetres, Prats considera que “si finalment la caiguda de la gravetat fos del 80% no saturaria el sistema, però si fos del 40% tindríem problemes seriosos”.

LES FRASES

Els majors de 70 anys ben vacunats amb dosis de reforç estan protegits
Carmen Cabezas
secretària de salut pública
El punt clau és saber fins a quin punt cau la gravetat. Si fos d’un 80% no saturaria el sistema sanitari
Clara Prats
investigadora del biocom-upc

Web per reclamar les multes de l’estat d’alarma

D’acord amb la sentència del Constitucional, el Departament d’Interior ha obert la web https://interior.gencat.cat/ca/tramits/sancions-covid-interior perquè els afectats per les multes durant el primer estat d’alarma puguin demanar-ne la devolució.

Amposta, dels millors pobles en gestionar la covid

Amposta és un dels vint municipis de més de 20.000 habitants de l’Estat que han destinat més recursos –un 25% més l’any 2020 respecte del 2019– a la gestió social de la pandèmia, segons un estudi que recull el Ministeri d’Hisenda.

580 usuaris donen positiu a les residències

Un total de 580 usuaris i 1.057 professionals han donat positiu en els últims 14 dies en centres residencials de Catalunya. També s’han produït 23 defuncions entre el 19 i el 23 de desembre. El total de 184 centres tenen ara mateix algun cas positiu.

Més risc de mort en diabètics amb el sucre alterat

El risc de morir per covid-19 en pacients amb diabetis es dispara fins a quatre o cinc vegades més si presenten nivells més alts o més baixos del seu nivell habitual de sucre a la sang, segons un estudi liderat per l’hospital del Mar de Barcelona.

Les farmàcies volen fer més tests d’antígens

Les farmàcies catalanes s’han ofert a Salut per poder fer més tests d’antígens que serveixin per descongestionar els CAP. També s’han ofert per expedir passaport covid. Salut ha agraït l’oferta, però ha precisat que no és sobre la taula.

“Un positiu asimptomàtic no cal que el vegi el metge”

Els centres d’atenció primària (CAP) van rebre dilluns 61.000 visites per casos covid i dimarts, 52.000 més. Davant aquesta allau de consultes, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, va tornar a insistir ahir que una persona amb un test d’antigen positiu no caldrà que vagi al CAP llevat que es trobi malament. “Davant d’un positiu asimptomàtic no cal que et vegi un metge o una infermera”, va subratllar Craywinckel, que va demanar a la gent, fins i tot si té símptomes lleus, que es quedi a casa per “intentar preservar el sistema per a aquelles persones malaltes”.

El que sí que ha de fer un positiu detectat per automostra és comunicar-ho al sistema. En l’espera que Salut centralitzi aquests comunicats en un únic canal, ara ho poden fer per qualsevol via, inclosa La Meva Salut, el web contactecovid.cat o fins i tot trucant al 061. També es podran tramitar les baixes de forma telemàtica. “Sempre serà un professional el que validi la fiabilitat d’aquestes proves fent les pertinents preguntes”, va aclarir Craywinckel. Aquest sistema pot provocar una certa picaresca, però “tal com està la pandèmia, assumim aquest risc”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.