Salut

La quarantena passa de 10 dies a una setmana

Acord entre el Ministeri de Sanitat i les autonomies

Els contactes estrets no vacunats també escurcen l’aïllament

L’elevada transmissibilitat i rapidesa de contagi de la variant òmicron de la covid-19 obliga les administracions a prendre decisions amb una agilitat extrema. Aquest ha estat el cas de l’última reunió de la Comissió de Salut Pública, on estan representats el Ministeri de Sanitat i les autonomies, que es va celebrar ahir i on es va aprovar retallar de deu a set dies les quarantenes pel virus per a persones contagiades asimptomàtiques. La reducció del temps d’aïllament que ara han de passar les persones contagiades era un dels temes principals a debatre, i es va resoldre per unanimitat. S’escurça tres dies i no cinc com havien proposat algunes comunitats com ara Andalusia, Castellà i Lleó o Madrid, seguint l’exemple de països com per exemple els EUA o Grècia.

De la mesura, que entra en vigor aquest dijous per als casos que es diagnostiquin a partir d’ara, també es podran beneficiar les persones que hagin estat en contacte estret amb un positiu, però que no estiguin vacunades i que ara estan obligades a tancar-se a casa, precisen fonts de la comissió. A més, tampoc serà necessari que els afectats es facin una prova PCR i que doni negatiu per enllestir la quarantena com passava fins ara. En roda de premsa posterior a la reunió, la ministra de Sanitat, Carolina Arias, va confirmar que s’havia escurçat el temps d’aïllament perquè “s’ha comprovat que el temps d’incubació de la variant òmicron és molt més curt”. “La vacunació és la nostra millor arma contra el virus i tots els membres del consell interterritorial estan compromesos a accelerar-la. Tenim unes xifres molt elevades de contagis”, va indicar.

Catalunya, d’acord

Des del Departament de Salut, la secretària de Salut Pública, Carme Cabezas, es va mostrar d’acord amb la reducció de la quarantena anunciada pel ministeri. “No estem en contra de l’escurçament de les quarantenes tenint en compte que ara el 100% dels casos que estem seqüenciant són d’òmicron i que tot indica que tant el període d’incubació com el de transmissió són més curts amb aquesta variant”, va dir.

La reunió del Consell Interterritorial de Salut també va servir perquè el govern estatal es definís sobre el retorn presencial a l’escola el dia 10 de gener, sobre el qual va assegurar que “les aules són espais segurs”. “En els moments més durs, els nens i nenes han gaudit d’educació presencial i volem que ho continuïn fent”, va explicar la ministra, que va avançar que la setmana vinent es reunirà amb els representants autonòmics per informar-los del manteniment d’aquest objectiu.

Finalment, també es van acordar noves mesures restrictives pel que fa a competicions esportives professionals. En concret, la proposta de la Comissió de Salut és reduir al 75% l’aforament als estadis i al 50% als pavellons durant el període que va de l’1 al 31 de gener. Una normativa que arriba el dia en què es compleixen tres mesos de l’obertura al cent per cent al públic dels camps de futbol i del vuitanta per cent als pavellons de bàsquet.

LA FRASE

La vacunació és la nostra millor arma contra el virus. Tenim unes xifres molt elevades de contagis
Carolina Arias
MINISTRA DE SANITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.