Política

La transició al Sudan es complica perillosament

Sudan torna a ser en un punt d’inflexió perillós, després que el primer ministre, Abdalla Hamdok, anunciés ahir en un discurs televisat que renunciava al càrrec. Hamdok va ser nomenat l’agost del 2019 per liderar la transició, acordada entre els militars i les forces polítiques després del derrocament del dictador durant tres dècades Omar al Bashir aquell abril, després de mesos de manifestacions democràtiques pacífiques. El passat 25 d’octubre, els militars van dissoldre el govern i van detenir-ne altres membres de la transició. A Hamdok se’l va arrestar a casa, però fa sis setmanes i mitjançant un nou acord amb els militars va tornar a ser primer ministre.

Ara Hamdok ha evitat concretar les raons de la dimissió: “Deixo l’oportunitat a un fill o filla d’aquesta pàtria generosa a liderar-la durant el període de transició cap a un estat civil i democràtic.”

Les darreres setmanes, l’oposició civil havia convocat manifestacions contra la pressió dels militars. Durant la transició han mort 57 manifestants i hi ha hagut violacions a càrrec dels soldats. Hamdok va elogiar ahir els manifestants, i va advertir els militars que han de “complir les ordres del poble”. Una petició que ahir va secundar l’ONU, lamentant la dimissió i advertint que el procés democràtic iniciat el 2018 al Sudan “corre el risc de descarrilar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.