Societat

Sagnia de baixes per la covid

L’allau de contagis de la variant òmicron està multiplicant el nombre de baixes laborals enmig de la confusió dels treballadors contagiats

Els sindicats alerten que s’estan fent més hores i doblant torns per cobrir companys

El ritme accelerat de contagis per l’avanç de la variant òmicron està fent disparar les baixes laborals quan els experts, amb 29.919 nous casos  confirmats ahir, vaticinen que encara es podria trigar fins a tres setmanes a arribar al pic tenint en compte l’impacte que haurà tingut la transmissió del virus en les trobades nadalenques. Abans de tancar l’any eren prop de 80.000 treballadors nous els que demanaven la baixa a la feina perquè havien donat positiu o eren contactes estrets sense estar vacunats. “Des de fa una setmana els contactes estrets ja no tenen dret a baixa i la gent que no teletreballa va amb por de si pot encomanar”, indica la secretària de política sindical de la UGT, Núria Gilgado, que constata la “confusió” per als qui amb símptomes o amb la confirmació d’un test d’antígens saben que no poden anar a la feina però tenen dificultats per tramitar la baixa.

Escurçar de 10 a 7 dies l’aïllament en els casos lleus i asimptomàtics de covid i la petició de no anar als CAP per no col·lapsar més l’atenció primària, ha generat “més desconcert” entre els qui dubtaven si estaven contagiats per no anar a la feina. “No tothom sap gestionar la baixa telemàticament i el 061 està saturat”, sosté Gilgado, que amb la implicació de les farmàcies creu que es facilitarà la tramitació per als qui només hauran de trucar per comunicar el resultat positiu de la prova. La portaveu sindical de la UGT lamenta que s’hagi confiat en la responsabilitat individual de l’autodiagnòstic “que no tothom es pot permetre pagar” i que hauria de ser la sanitat pública la que impulsés els cribratges massius, com es va fer en anteriors onades i entre els treballadors que es van fer el test en alguns polígons industrials. La recomanació del teletreball “està costant”, explica Gilgado, i ara hi ha empreses que han retornat a sistemes híbrids de semipresencialitat.

Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, 2.500 sanitaris estan de baixa per covid en aquest moment. Fonts de la UGT assenyalen que hi ha altres sectors, com ara el de la neteja, la seguretat i el comerç, que es troben amb les plantilles molt ajustades i que s’han doblat torns i s’han treballat més hores del compte per cobrir companys que han agafat la covid durant les festes nadalenques, amb més activitat, i quan també hi havia personal amb vacances pendents.

Estirar les vacances

Els treballadors que acaben la quarantena de 7 dies reben l’alta automàticament, però si continuen tenint símptomes han de contactar amb el metge de capçalera, que és qui pot ampliar el termini telemàticament. “No és cert que s’estiguin estirant les vacances, perquè hi ha una penalització del sou i això no són gaires els que s’ho puguin permetre”, certifica el secretari de treball i economia i estudis de CCOO, Ricard Bellera, que recorda que aquesta rebaixa salarial és del 75% de la base reguladora. Per Bellera, la confusió s’ha generat sobretot entre els treballadors que no saben què cal fer quan un dona positiu però no té cap símptoma. “Els que teletreballen potser no demanaran la baixa, però hi ha feines presencials que seria una temeritat no fer-ho, encara que les plantilles estiguin sota mínims”, puntualitza el representant sindical en el cas dels serveis més essencials.

Del mateix parer és la secretària d’acció sindical de CCOO, Cristina Torre, que davant una variant tan contagiosa com l’òmicron critica que Salut hagi anat “lent” per reforçar la primària i la vacunació de terceres dosis en centres massius. “Amb tantes setmanes de contagis s’ha vist saturat el sistema i el repte és com ho afronta la classe treballadora”, diu la portaveu de CCOO en un moment que moltes empreses reprenen l’activitats després de les vacances de Nadal. Els experts difereixen sobre quan començarà la baixada de la sisena onada, però descarten que sigui imminent.

Tot i la recomanació a les empreses de fomentar una altra vegada el teletreball mentre els indicadors de contagis no millorin, hi haurà qui haurà de tornar presencialment al lloc de feina. “S’ha de garantir la ventilació als centres de treball i les mesures preventives de distància, neteja i mascareta”, insisteix Cristina Torre per als qui tornaran a un mateix espai durant vuit hores seguides després de compartir les festes amb altres bombolles de convivència. Fonts de CCOO assenyalen que la nova llei del teletreball ha de garantir els drets dels treballadors i consideren que “no és una solució per a la conciliació”.

LES FRASES

No tothom sap o pot gestionar la baixa telemàticament, i l’atenció del 061 està saturada
Núria Gilgado
secretària de política sindical de la UGT

LA XIFRA

Amb tants contagis s’ha vist saturat el sistema i el repte és com ho afronta la classe treballadora
Cristina Torre
secretària d’acció sindical de CCOO
458.571
Les baixes
acumulades fins a l’octubre del 2021 per la covid a tot Catalunya, amb una mitjana de 13 dies.

Els docents volen tests d’antígens

El primer trimestre va acabar uns dies abans en algunes escoles on l’òmicron va disparar el nombre de positius entre l’alumnat i el professorat. La tornada a l’escola fa patir als docents, que temen el pitjor. Des del sindicat majoritari a l’ensenyament, la Ustec, la portaveu, Iolanda Segura, té clar que hi haurà baixes de professors i alumnes, tenint en compte que la variant està afectant aquest cop els més joves. “S’ha d’esperar a divendres, quan es faran els nomenaments per cobrir les baixes”, diu la portaveu, conscient que moltes no hi haurà hagut temps de tramitar-les a temps a les oficines dels serveis territorials, on també hi ha baixes i personal que no es cobreix. “És una irresponsabilitat tornar sense preveure la situació d’emergència”, manifesta Segura, que reclama que es facin tests d’antígens, com es va fer l’any passat, per evitar contagis i com a mesura de prevenció. “L’escola és segura però relativament; amb trenta persones a dins de l’aula, això pot ser un polvorí”, alerta la portaveu del sindicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.