Salut

Els contagis propis del Nadal ja col·lapsen els consultoris

Dilluns es va establir un nou rècord de visites per covid, 73.628, però el creixement ja és més lent que el de la setmana anterior

7.000 nous positius autodiagnosticats a les farmàcies el primer dia

L’efecte de les reu­ni­ons fami­li­ars al vol­tant del dia de Nadal ja es fa sen­tir en els cen­tres d’atenció primària. L’incre­ment de visi­tes rela­ci­o­na­des amb la covid és cons­tant i dilluns es va esta­blir un nou rècord, amb 73.628 paci­ents amb sos­pita d’estar con­ta­gi­ats. Són casos que, per dates, poden estar rela­ci­o­nats amb les tro­ba­des nada­len­ques i que superen, de bon tros, l’ante­rior rècord: 68.148 visi­tes regis­tra­des el 26 d’octu­bre del 2020. Els sani­ta­ris fan mans i mànigues per aten­dre els efec­tes de la pandèmia, ara ja amb les farmàcies com a punts de noti­fi­cació de nous posi­tius. En el pri­mer dia de fun­ci­o­na­ment, 6.970 per­so­nes van repor­tar el seu posi­tiu en aquests esta­bli­ments a par­tir d’un auto­test d’antígens. En qual­se­vol cas, la situ­ació als CAP és de màxim estrès, perquè l’allau de casos coin­ci­deix amb època de vacan­ces i força bai­xes (unes 2.500) entre el per­so­nal. Amb tot, la bona notícia és que el crei­xe­ment expe­ri­men­tat en aquesta set­mana és menor que el de la set­mana ante­rior, de manera que es podria apun­tar un alen­ti­ment dels casos. Així ho cre­uen els ana­lis­tes del Bio­com de la UPC i també ho reforçaria la cai­guda d’altres indi­ca­dors, com la velo­ci­tat de trans­missió, que ara és d’1,51. Amb tot, les auto­ri­tats sanitàries són pru­dents, perquè encara cal veure quin efecte tin­dran les cele­bra­ci­ons de cap d’any.

Al marge dels detec­tats a la farmàcia, Salut va noti­fi­car ahir 29.919 con­ta­gis con­fir­mats per PCR o TAR, amb una posi­ti­vi­tat del 29% la dar­rera set­mana. Els afec­tats des de l’inici de la pandèmia ja vore­gen els 1,3 mili­ons. El nom­bre de paci­ents hos­pi­ta­lit­zats també puja: hi ha 43 ingres­sats més (1.796 en total) i 23 més a l’UCI, amb un total de 475 llits ocu­pats per covid.

Incidència per edats

Mal­grat que la sisena onada va aga­far embran­zida per la cir­cu­lació del coro­na­vi­rus entre els menors que no es podien vacu­nar, aquesta franja d’edat és l’única en què la incidència ha començat a bai­xar en les dar­re­res jor­na­des. Per con­tra, ara els més afec­tats són els joves d’entre 15 i 29 anys i els d’entre 30 i 49 anys. Les dues fran­ges d’edat tenen una IA7 que voreja els 2.000 casos, men­tre que els majors de 70 anys con­ti­nuen sent el grup amb incidències més bai­xes, just per sobre dels 500 casos.

Òmicron és més lleu?

Les muta­ci­ons pròpies de la vari­ant òmicron fan que pugui superar més fàcil­ment la pri­mera bar­rera del sis­tema immu­ni­tari, però també que, en per­so­nes vacu­na­des o que ja han pas­sat la infecció, quedi fre­nada en la segona, un fet que expli­ca­ria per què genera més con­ta­gis però, en ter­mes gene­rals, símpto­mes més lleus.

Així es desprèn de diver­sos arti­cles científics que, tot i no haver estat super­vi­sats per revis­tes científiques, ja s’han divul­gat i mos­tren resul­tats coin­ci­dents, un fet que indu­eix a con­fiar en les seves con­clu­si­ons. Els tre­balls expli­quen que les muta­ci­ons d’òmicron a la proteïna S, la que per­met al coro­na­vi­rus envair altres cèl·lules, la fan més con­ta­gi­osa i també li per­me­ten superar la pri­mera bar­rera de l’orga­nisme, els anti­cos­sos i els limfòcits B, que s’encar­re­guen d’evi­tar que el coro­na­vi­rus enva­eixi les cèl·lules. En canvi, la segona línia de defensa, els limfòcits T, que ja no inten­ten impe­dir la infecció, sinó que detec­ten les cèl·lules infec­ta­des i les eli­mi­nen, con­ti­nuen sent efec­tius al mateix nivell que con­tra les vari­ants beta o delta. Segons els autors, això explica per què el sis­tema immu­ni­tari de per­so­nes vacu­na­des o que han pas­sat la covid con­ti­nua pro­te­gint molt per evi­tar que la malal­tia sigui greu. A més, altres estu­dis també han vist que l’òmicron no arriba als pul­mons ni s’hi repro­du­eix amb tanta faci­li­tat com ho fa als bron­quis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.