Societat

Barcelona reforça el suport psicològic a adults

El servei comença a caminar en sis districtes amb més desigualtat en salut

L’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona estendrà a la població adulta el ser­vei muni­ci­pal gratuït de suport psi­cològic bate­jat com a Kon­sulta’m, que, fins ara, anava diri­gits a joves i ado­les­cents d’entre 16 i 22 anys.

La ini­ci­a­tiva, que es dirà Kon­sulta’m +22, començarà a fun­ci­o­nar aquest dilluns mateix als dis­tric­tes de Sant Martí i Sant Andreu, però durant el pri­mer tri­mes­tre s’ampliarà també a Nou Bar­ris, Horta-Gui­nardó, Sants-Montjuïc i Ciu­tat Vella. La tria no és casual, ja que aquests sis ter­ri­to­ris són els que tenen més desi­gual­tats en salut de la ciu­tat, o el que és el mateix, són aquells que tenen col·lec­tius amb més vul­ne­ra­bi­li­tat rela­ci­o­nats amb qüesti­ons soci­als i econòmiques que, de rebot, deri­ven en uns pit­jors indi­ca­dors de salut i, més específica­ment, en salut men­tal.

El Kon­sulta’m està dis­se­nyat per aten­dre males­tars emo­ci­o­nals i psi­cològics, sobre­tot aquells que s’han agreu­jat arran de la pandèmia. També pretén recu­pe­rar i enfor­tir les xar­xes de suport social, i aten­dre per­so­nes i grups més vul­ne­ra­bles que puguin reque­rir inter­ven­ci­ons més específiques.

El ser­vei ampliat està pen­sat per tre­ba­llar direc­ta­ment amb els pro­fes­si­o­nals de la comu­ni­tat que estan en con­tacte directe amb les per­so­nes des­ti­natàries, com ara ser­veis soci­als, esco­les d’adults, ofi­ci­nes d’habi­tat­ges, pro­gra­mes d’inserció labo­ral i ofi­ci­nes de suport a la tra­mi­tació d’aju­des, entre d’altres.

L’objec­tiu, segons fonts muni­ci­pals, és arri­bar a les per­so­nes amb més difi­cul­tats per acce­dir als ser­veis de salut i salut men­tal, també a par­tir de l’ober­tura de con­sul­tes específiques que pres­ta­ran atenció directa i gratuïta a la població unes hores a la set­mana, fora del cen­tre de salut men­tal. Allà hi tro­ba­ran pro­fes­si­o­nals de la psi­co­lo­gia, del tre­ball o edu­cació social i de la infer­me­ria comu­nitària, i estan vin­cu­lats també als Cen­tres de Salut Men­tal d’Adults (CSMA) cor­res­po­nents al ter­ri­tori i que for­men part del sis­tema sani­tari per poder deri­var aquells casos que ho reque­rei­xin.

Un total de 101 pro­fes­si­o­nals van aten­dre, el 2020, 448 nens i joves i, entre l’1 de gener del 2021 i el 31 d’octu­bre pas­sat, 871 joves van ser ate­sos per 208 pro­fes­si­o­nals, el doble si fa o no fa. Un 80% d’aques­tes con­sul­tes es van poder rea­lit­zar de manera pre­sen­cial, enfront d’un 20% en què va ser neces­sari fer-les per via telefònica o vir­tual. Un 66% de les per­so­nes ate­ses van ser dones, majo­ritària­ment per rea­lit­zar con­sul­tes sobre males­tar psi­cològic i emo­ci­o­nal i, en menor mesura, per rebre infor­mació o res­pon­dre a dub­tes sobre salut men­tal i difi­cul­tats rela­ci­o­nals.

La major part d’aques­tes con­sul­tes es van resol­dre rea­lit­zant una ori­en­tació emo­ci­o­nal bàsica, com mos­tra el fet que només un 10% de les per­so­nes ate­ses van haver de ser deri­va­des després a la xarxa de salut men­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.