Societat

Barcelona reforça el suport psicològic a adults

El servei comença a caminar en sis districtes amb més desigualtat en salut

L’Ajuntament de Barcelona estendrà a la població adulta el servei municipal gratuït de suport psicològic batejat com a Konsulta’m, que, fins ara, anava dirigits a joves i adolescents d’entre 16 i 22 anys.

La iniciativa, que es dirà Konsulta’m +22, començarà a funcionar aquest dilluns mateix als districtes de Sant Martí i Sant Andreu, però durant el primer trimestre s’ampliarà també a Nou Barris, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. La tria no és casual, ja que aquests sis territoris són els que tenen més desigualtats en salut de la ciutat, o el que és el mateix, són aquells que tenen col·lectius amb més vulnerabilitat relacionats amb qüestions socials i econòmiques que, de rebot, deriven en uns pitjors indicadors de salut i, més específicament, en salut mental.

El Konsulta’m està dissenyat per atendre malestars emocionals i psicològics, sobretot aquells que s’han agreujat arran de la pandèmia. També pretén recuperar i enfortir les xarxes de suport social, i atendre persones i grups més vulnerables que puguin requerir intervencions més específiques.

El servei ampliat està pensat per treballar directament amb els professionals de la comunitat que estan en contacte directe amb les persones destinatàries, com ara serveis socials, escoles d’adults, oficines d’habitatges, programes d’inserció laboral i oficines de suport a la tramitació d’ajudes, entre d’altres.

L’objectiu, segons fonts municipals, és arribar a les persones amb més dificultats per accedir als serveis de salut i salut mental, també a partir de l’obertura de consultes específiques que prestaran atenció directa i gratuïta a la població unes hores a la setmana, fora del centre de salut mental. Allà hi trobaran professionals de la psicologia, del treball o educació social i de la infermeria comunitària, i estan vinculats també als Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) corresponents al territori i que formen part del sistema sanitari per poder derivar aquells casos que ho requereixin.

Un total de 101 professionals van atendre, el 2020, 448 nens i joves i, entre l’1 de gener del 2021 i el 31 d’octubre passat, 871 joves van ser atesos per 208 professionals, el doble si fa o no fa. Un 80% d’aquestes consultes es van poder realitzar de manera presencial, enfront d’un 20% en què va ser necessari fer-les per via telefònica o virtual. Un 66% de les persones ateses van ser dones, majoritàriament per realitzar consultes sobre malestar psicològic i emocional i, en menor mesura, per rebre informació o respondre a dubtes sobre salut mental i dificultats relacionals.

La major part d’aquestes consultes es van resoldre realitzant una orientació emocional bàsica, com mostra el fet que només un 10% de les persones ateses van haver de ser derivades després a la xarxa de salut mental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.