Salut

Les llars de gent gran es tornen a blindar per la covid

Es recomana fer tests i PCR als residents que són contactes estrets, que han d’aïllar-se tot i estar vacunats

Les famílies alerten que el personal no vacunat pugui treballar sent contacte estret

Les xifres de contagiats per la covid es tornen a enfilar als centres residencials de gent gran. L’última actualització de Salut indica que fins aquest dimecres, del total de 1.024 residències de gent gran de Catalunya, hi ha 212 centres (un 20,70%) que estan en color vermell. Això vol dir que a les residències de gent gran, entre les persones usuàries hi ha 708 casos actius de covid (un 1,4% dels residents). Des de la patronal del sector, la presidenta d’Ara, Cinta Pascual, manté que en la majoria dels casos els avis no tenen símptomes i passen el virus com un refredat. Un 96,9% de les persones que viuen en residències tenen la pauta completa de la vacuna i un 95,1% ja han rebut la dosi de reforç. El nou protocol de Salut, en data del 5 de gener, recomana fer cribratges tant a treballadors com a residents tenint en compte si han estat contactes directes d’un positiu. Una mesura que des de la patronal demanen que es revisi i que s’escurci si la segona PCR de les tres que preveuen en un marge de 15 dies surt negativa. “Si hi ha un positiu en una unitat vol dir confinar 17 dies la resta“, alerta Pascual, que considera que amb la segona prova ja es podria recuperar la normalitat per a l’usuari, que tampoc pot sortir del centre. El nou protocol manté l’ús del passaport covid per als visitants en aquells centres que tenen la categoria verda per no tenir cap cas o taronges, amb covid però amb el brot controlat.

Des de la coordinadora de famílies 5+1 alerten que el protocol permeti continuar treballant al personal no vacunat que ha estat contacte estret d’un positiu sempre que durant la quarantena de 14 dies es vagi fent els tests establerts i donin negatiu. “Apliquem mesures salvatges per confinar els residents i amb els treballadors no vacunats no passa res, critica la portaveu de l’entitat, María José Carcelén. Segons el protocol, els centres residencials on la vacunació de la tercera dosi als residents no superi el 85%, els contactes estrets (que no hagin passat la malaltia en 30 dies) hauran de fer la quarantena en una habitació individual (abans era els 6 mesos previs). “Estan confinant persones sanes quan el treballador que té el contacte pot anar a treballar. És de jutjat de guàrdia”, denuncia Carcelén, que no comparteix que aquesta sigui una mesura de protecció cap als més vulnerables. Segons Carcelén, l’única justificació és “ajustar-se” a les empreses que no estan complint la ràtio de personal. Des de la coordinadora denuncien que no hi hagi un canal directe amb Drets Socials per saber la situació de la covid i les restriccions a cada residència.

LA XIFRA

212
són les residències de gent gran a Catalunya que tenen algun contagi, un 20,70% del total de centres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.