Societat

El govern veu “precipitat” el canvi de confinament escolar

Aragonès i Argimon critiquen la manera com s’ha anunciat la mesura, però en garanteixen l’aplicació

Els experts ho consideren imprudent i lamenten que s’apliqui sense dades científiques

L’anunci que a partir de demà no caldrà confinar les aules, tant a infantil com a primària, si no se superen els cinc casos de covid-19 o no estan contagiats el 20% dels alumnes va ser ahir criticat pel govern català. La crítica no és tant per la mesura en si, sinó per la manera com s’ha fet, que tant el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, com el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, van qualificar de precipitada.

Josep Maria Argimon es va mostrar d’acord amb la mesura aprovada divendres per la comissió de Salut Pública, però va qüestionar les formes. “No són maneres de fer”, va dir en una entrevista a RAC1 i ho va reiterar durant la presentació de la Marató del Banc de Sang a la Universitat de Barcelona. Argimon va assegurar que ahir el protocol no estava tancat i va recordar que dimarts s’havia reunit la conferència sectorial de Salut i que no va ser fins divendres a la tarda que van conèixer l’adopció de la mesura. “El text s’ha de consensuar entre totes les comunitats, i encara s’hi està treballant”, va lamentar el conseller després de subratllar “la dificultat per comunicar la mesura a la comunitat educativa”.

També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va lamentar que l’anunci del canvi de protocol a les escoles s’hagi fet de manera “una mica precipitada”. Aragonès va destacar que fer-ho el divendres abans de l’inici de les classes “no és el més pràctic”, però malgrat tot va garantir que demà s’aplicarà el nou protocol i que tant els mestres com els sanitaris tindran tota la informació i treballaran “amb la màxima seguretat” per poder-lo aplicar amb garanties.

Alguns experts van qüestionar ahir la mesura. El catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Àlex Arenas, considera la decisió una “imprudència temerària”, que no es pren per motius sanitaris, ni epidemiològics ni educatius, “sinó estrictament per raons econòmiques i polítiques; una mala decisió, es miri com es miri”, diu l’expert en el seu compte de Twitter.

El metge i investigador Salvador Macip entén que l’objectiu és aconseguir que els nens puguin anar a classe, però lamenta que la decisió s’hagi pres “sense explicar quines dades científiques l’emparen i sense consultar el consell assessor”. Macip entén que “hi ha poques dades per treure conclusions, perquè els nens tornen a l’escola amb un nivell de vacunació més alt, però amb una variant molt més contagiosa que la que circulava predominantment abans de Nadal”.

Retirada d’un test d’antígens

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha acordat la retirada del mercat d’un test d’antígens de la marca xinesa Genrui. L’alerta va partir d’Irlanda després de detectar que aquest producte havia donat més de 500 casos de falsos positius. El test, dels que es fan a casa, no apareix en la llista de marques de totes les proves autoritzades pel Ministeri de Sanitat.

LES FRASES

El protocol no està tancat. No l’hem rebut. Hi ha dificultat per comunicar-ho a tota la comunitat educativa
Josep Maria Argimon
conseller de salut
Ni sanitària ni educativa; una mesura econòmica i política. Una mala decisió es miri com es miri
Àlex Arenas
catedràtic URV
S’ha pres sense explicar quines dades científiques l’emparen i sense consultar el consell assessor
Salvador Macip
metge i investigador

El pic de la sisena onada, “d’aquí a una setmana o deu dies”

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar ahir que tot indica que el pic de la sisena onada arribarà “d’aquí a una setmana o deu dies”, i es va mostrar esperançat que llavors la situació epidemiològica permetrà al país “començar a aixecar el cap”.

Argimon va fer aquestes declaracions conscient del malestar i la impotència amb què està vivint el sector sanitari aquesta sisena onada i en una jornada en què el Departament de Salut va notificar 31.443 nous casos de covid-19 a Catalunya.

Segons Argimon, ara mateix Catalunya es troba “en un període de transició” pel que fa a la sisena onada. I va recordar que l’òmicron, més lleu i amb més capacitat de transmissió, “té avantatges respecte a la variant delta”, entre els quals hi ha la possibilitat d’afavorir la immunitat de grup. Actualment a Catalunya només vuit de cada 1.000 infectats acaben ingressant a l’hospital i només un dels quals acaba a l’UCI. A l’inici de la pandèmia, la ràtio d’ingressos era de 40 casos per cada 1.000, dels quals sis acabaven a cures intensives.

Segons les dades actualitzades pel Departament de Salut, ahir hi havia un total de 1.977 persones ingressades amb covid als hospitals catalans, 25 menys que el dia anterior. Els ingressats greus a les UCI eren 499, 28 més que la vigília.

L’atenció primària, especialment tensionada aquesta sisena onada, va assolir un nou rècord, amb 79.301 visites només divendres.

El risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, va tornar a repuntar i ahir era de 4.075 punts, 120 més que el dia anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.