Educació

Els contactes estrets a les aules es faran tests gratis

Els alumnes immunitzats no s’han de confinar encara que hi hagi cinc positius a classe i es podran fer la prova

La Generalitat ho incorpora al protocol per “per afavorir el control de la pandèmia”

Mig milió d’alumnes retornen avui presencialment a les aules després de les vacances de Nadal enmig de l’allau de contagis de la variant òmicron i encara pendents de com i quan s’arribarà al pic de la sisena onada. El Departament de Salut va anunciar ahir novetats en el protocol per fer front al virus als centres educatius, com ara que els contactes estrets de positius es puguin fer tests d’antígens sense cost. Aquesta mesura l’ha afegit el govern català a les acordades dissabte en la comissió de Salut Pública, integrada pel Ministeri de Sanitat i les autonomies.

A partir d’avui, s’eliminen entre els alumnes d’infantil i primària les quarantenes, tret que hi hagi cinc positius per classe o més d’un 20% d’alumnes del mateix grup infectats en un període de set dies. Només s’han de confinar, però, els alumnes que no estan immunitzats, sense la pauta de vacunació completa o que no han passat la covid en els últims tres mesos. En l’educació secundària es mantenen els protocols com estaven fixats fins ara, de manera que els alumnes immunitzats tampoc hauran de fer la quarantena i els que no estan vacunats es confinaran set dies. En els casos en què hi hagi un positiu en el grup de convivència, es manté i recomana realitzar la prova gratuïta del test d’antígens en una de les farmàcies adherides al programa de detecció de casos. Les proves per als alumnes d’educació infantil es faran en un punt centralitzat o als centres d’atenció primària. Aquesta mesura de reforç no figura entre les recomanacions en el seu nou protocol per a les escoles, però la Generalitat l’aplicarà perquè la considera important “per afavorir el control de la pandèmia”. Amb la premissa que les escoles són entorns segurs contra la covid, la conselleria d’Educació seguirà aplicant les mateixes mesures de contenció del virus que el primer trimestre, a partir dels grups bombolla i mascareta a partir dels 6 anys.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va assegurar ahir en una entrevista a TV3 que el primer dia d’escola estaran cobertes totes les baixes que es van comunicar i que “cada dia” es faran nomenaments per substituir els docents que hagin donat positiu. Educació va nomenar divendres un total de 571 interins i substituts per cobrir les baixes que s’havien comunicat fins divendres als centres i que avui ja tindran substitut.

LA XIFRA

571
són els professors interins i substituts nomenats divendres per cobrir baixes per la covid a partir d’avui.

Els docents volen més prevenció

Segons sindicats i entitats que representen les famílies, al final del primer trimestre les mesures per contenir el virus s’havien relaxat a les escoles i instituts amb 67.257 alumnes i 273 grups confinats. Posar fi a les quarantenes escolars preventives era una demanda d’alguns col·lectius de famílies, mentre que el sindicat de docents Ustec ho considera una “temeritat” en plena sisena onada. El sindicat demana mesures extraordinàries i que es facin PCR generalitzats per al personal i dotar-lo de mascaretes FPP2, ventilació mecànica i mesuradors d’aire a les aules. La portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, alerta de l’increment de baixes entre el professorat i per això reclama que s’activin substitucions immediates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.