Salut

Argimon reclama a l’Estat que agiliti la gestió de les baixes

Proposa que n’hi hagi prou amb una declaració autoresponsable per alleugerir la burocràcia dels sanitaris

Nou rècord de consultes covid a la primària: més de 97.000 visites en un sol dia

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va reclamar ahir a l’Estat que apliqui “una mesura excepcional en un moment absolutament excepcional” i permeti agilitzar la tramitació de les baixes laborals mitjançant una declaració autoresponsable. D’aquesta manera, els treballadors afectats per covid podrien absentar-se de la feina enviant-hi directament aquest certificat i s’evitaria saturar els professionals sanitaris amb la gestió d’aquests tràmits en un moment de màxima pressió per al sistema.

“Estem col·lapsats a l’atenció primària per les baixes laborals i l’Instituto Nacional de la Seguridad Social no baixa del burro. És imprescindible que prenguem alguna decisió”, va insistir el conseller en una entrevista a TV3. Argimon va argumentar que aquesta mesura ja s’està utilitzant de manera excepcional al Regne Unit i tindria altres avantatges associats, com ara l’acceleració de les substitucions del personal docent que s’hagi de confinar. El conseller va recordar que no es tracta d’una petició nova: Alba Vergés ja ho va sol·licitar quan va confinar la conca d’Òdena perquè els professionals no donaven a l’abast.

El Departament de Salut ja va moure fitxa la setmana passada per alleugerir la pressió sobre els centres d’atenció primària i va derivar a les farmàcies la tasca de notificar les noves infeccions en cas que es detectessin mitjançant un autotest d’antígens. Tot i això, els CAP continuen amb més volum de feina que mai abans en aquesta pandèmia. Dilluns van establir un nou rècord de consultes per sospita de covid, amb 97.081 pacients en un sol dia, més del doble del pic que es va registrar en la cinquena onada.

D’hora per ‘gripalitzar’

La circulació de la variant òmicron és tan alta que el conseller de Salut preveu que els contagis encara creixeran durant uns dies. “Podríem arribar al pic d’aquí a set, vuit o deu dies”, aventura el conseller. És per això que també adverteix que “les pròximes setmanes potser no tindrem tots els serveis essencials en el moment i en la forma en què estem acostumats”. Per tot plegat, Argimon defensa que encara és massa d’hora per començar a tractar la covid com si es tractés d’una malaltia endèmica similar a la grip, un fet en el que coincideixen diversos especialistes.

Argimon constata, però, que sí hi ha hagut una desacceleració ràpida i clara: “S’ha passat de doblar els contagis a créixer només un 2%”, diu, i confia en una baixada ràpida, “però és més un desig que una predicció.” El que sí té clar, però, és que “quan acabi la sisena onada caldrà gestionar la pandèmia de manera diferent”, incloent-hi la vacunació, que difícilment es basarà en punxades de reforç recurrents si no arriba una variant que supleixi l’òmicron.

LA FRASE

Els serveis essencials potser no funcionaran com hi estem acostumats en les properes setmanes
Josep Maria Argimon
Conseller de Salut

La pressió ja es fa sentir als hospitals

Amb 2.290 persones ingressades per covid, 58 més en tan sols 24 hores, la pressió ja es comença a fer sentir als centres hospitalaris del país. D’aquestes, n’hi ha 520 que es troben en estat greu a l’UCI, vint més que la vigília. Es tracta, doncs, d’una pujada important que era esperable pel gran volum de contagis que hi ha al país, on 440.000 persones s’han contagiat els últims 20 dies. A més, aquesta pujada en l’activitat assistencial també s’ha vist en altres països on l’òmicron ha arrelat abans, i en alguns casos també ha estat una pujada força vertical. Segons dades de Salut, actualment el 70% dels casos que requereixen ingrés corresponen a aquesta variant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.