La ciberseguretat, clau per a la societat digital
Les TIC s’han convertit en elements essencials per a l’actual desenvolupament econòmic i social. La dependència d’aquestes tecnologies, sistemes i informació fa que esdevinguin elements bàsics per garantir la continuïtat de les activitats econòmiques i socials i, per això, la ciberseguretat és un dels pilars imprescindibles sobre els quals sustentar la societat digital en què ens trobem immersos. Són molts informes ja, incloent-hi el darrer informe de riscos del World Economic Forum, que mencionen elements relatius a la ciberseguretat com a alguns dels reptes tecnològics per a aquest 2022 i en endavant.
Recentment hem vist nombroses notícies relatives a atacs rellevants dirigits a centres sanitaris, administracions públiques, universitats, empreses, etc. I de diferents tipologies: atacs de segrest d’informació (ransomware), atacs de denegació de servei (DDoS) o filtracions de dades massives. Aquest és un fenomen global que impacta en tots els territoris i organitzacions i que, independentment de la seva mida, es focalitza particularment en aquells que disposen d’un grau de digitalització més elevat, com per exemple Catalunya (d’acord amb el càlcul de l’índex DESI).
L’acceleració de la digitalització en aquests darrers dos anys ha incrementat la superfície d’exposició digital de les administracions, empreses i ciutadans del país. Aquest increment ha accentuat l’interès d’aquells que volen dur a terme aquests atacs o activitats de cibercrim amb els actius digitals (dades, actius econòmics, infraestructures crítiques, etc.).
És un fet, doncs, que la ciberseguretat ens acompanyarà d’ara endavant en les nostres experiències digitals; i, per aquest motiu, és imprescindible que aquesta es planifiqui adequadament. Ja siguem administració, empresa o ciutadania, caldrà tenir en compte que si som digitals haurem de ser cibersegurs. Per ser-ho, caldrà ser conscient de les ciberamenaces a què estem exposats i prendre les mesures adequades, ja siguin tecnològiques, organitzatives o legals i ja tinguin caràcter preventiu o reactiu (cal ser conscients que podem ser víctimes d’un o més ciberatacs). Moltes de les amenaces podrien tenir un impacte definitiu en l’activitat d’una empresa, entitat o persona i, per tant, sense la correcta implantació de mesures adequades i proporcionades, és impossible garantir un entorn digital amb confiança.