L’empresari i la segona oportunitat
En la darrera jornada de formació per a administradors concursals celebrada a Girona el mes de desembre, el jutge mercantil de Girona va exposar les xifres del volum d’expedients concursals que havien entrat al jutjat mercantil de Girona durant el 2021. I sorprenia que el 85% dels concursos declarats durant el 2021 fossin de persones físiques empresàries que busquen l’exoneració del seus deutes: és a dir, l’anomenada segona oportunitat.
Efectivament, la segona oportunitat ha estat un dels assumptes més recurrents en els despatxos d’advocats dedicats a l’àmbit de l’empresa, i on els empresaris endeutats per la seva condició de fiadors dels deutes de les seves empreses que s’han vist obligades a tancar busquen en aquest mecanisme de la segona oportunitat l’exoneració dels seus deutes i la possibilitat de començar de nou, això sí, perdent tot el seu patrimoni.
L’origen de tot el trobem en l’instint de supervivència de l’empresari i empresària que, quan ha viscut situacions complicades en les seves empreses, no ha dubtat a apostar per la seva viabilitat jugant-se tot el seu patrimoni personal en garantir solidàriament els deutes de les seves empreses. I és clar, per desgràcia, moltes vegades aquestes empresàries i empresaris no han aconseguit l’objectiu de salvar la seva empresa, i, abocada a un concurs de creditors, es veuen obligats a presentar també el seu concurs com a persona física per pal·liar els efectes devastadors dels seus avals personals i buscar finalment en la segona oportunitat l’alliberament dels deutes avalats perdent tot el seu patrimoni.
Sempre m’han provocat gran admiració aquestes empresàries i empresaris que, posant al límit l’instint de supervivència de les seves empreses, s’han jugat el seu patrimoni personal i moltes vegades l’han perdut. I sobretot en èpoques molt complexes com va ser la crisi econòmica del 2008 i l’última crisi provocada per la pandèmia, en què molts empresaris han tornat a apostar per salvar les seves empreses i els llocs de treball que generen demanant els coneguts préstecs ICO en molts casos avalats per ells mateixos.
Una època de pandèmia que ha deixat al descobert una falta de previsió d’ajudes reals i eficients per a les empreses i que sens dubte provocarà el tancament de moltes d’elles, especialment les que operen en els sectors més castigats per la covid.
El 2022 es preveu un any intens en el jutjat mercantil pel que fa als concursos dels empresaris que busquen la segona oportunitat. Els efectes de la pandèmia encara es faran palesos en aquelles empreses més afectades per les restriccions imposades. Contràriament al que hom esperava, la pròrroga dels ERTO i dels préstecs ICO manté a l’UVI moltes empreses evitant que es vegin obligades a presentar concurs de creditors.
No obstant això, caldrà veure si, un cop aixecades durant aquest 2022 les pròrrogues dels ERTO i les carències d’amortització dels préstecs ICO, les empreses tindran viabilitat per mantenir-se en el mercat i seran capaces de retornar el finançament obtingut arran de la pandèmia.
Fa tota la impressió que ens espera un any molt intens en l’àmbit concursal i ja veurem si el jutjat mercantil de Girona manté les xifres del 2021 quant a l’entrada de concursos de persones físiques empresàries que busquen la segona oportunitat o bé s’incrementen els concursos de les empreses.