Johnson demana perdó a la reina
Es fan públiques dues festes més a Downing Street el dia del funeral del marit de la monarca
El Partit Conservador britànic ja busca substitut al primer ministre, tot i que té encara el suport del seu gabinet
El primer ministre britànic es va veure obligat a demanar disculpes ahir a la reina Elisabet II després que transcendissin a la premsa dues festes més a Downing Street. Aquestes dues festes es van celebrar el 16 d’abril del 2020, la nit abans del funeral del príncep Felip, el marit de la reina.
Les dues festes van començar als soterranis de Downing Street. Eren els comiats de dos treballadors. Hi havia més de trenta persones en cada una i van acabar a altes hores de la matinada ballant i ebris. Diversos testimonis expliquen que hi havà molt d’alcohol i que fins i tot van anar a comprar més vi amb una maleta a la nit.
Aquestes imatges contrastaven amb les de la reina asseguda completament sola, vestida de dol, sense consol i amb mascareta, a la capella de Sant Jordi, al castell de Windsor, al funeral del que va ser el seu marit durant 73 anys. L’abril del 2020 continuava en peu la distància social obligatòria de dos metres, la prohibició de reunir-se més de sis persones en jardins de dues cases diferents i la prohibició de reunions en llocs tancats fora de la feina.
Els testimonis van dir que no hi havia dubte que allò era una festa, no una reunió de treball. En la festa del 16 d’abril no hi va ser present Johnson, que havia marxat a la residència d’estiu de Chequer. El primer ministre va escriure una carta a la reina ahir i la va trucar per telèfon per disculpar-se.
El líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, va tornar a demanar la dimissió de Johnson. “Els conservadors han decebut el Regne Unit. Una disculpa no és l’única cosa que el primer ministre hauria d’oferir avui al palau. Boris Johnson hauria de ser decent i dimitir”, va dir. La resta de partits de l’oposició també demanen la seva dimissió. El premier ha perdut, a més, el suport popular. La darrera enquesta de la firma demoscòpica YouGov diu que els laboristes ja avantatgen en deu punts els conservadors en intenció de vot. Un 38% (un punt més que la setmana passada) per a Starmer i un 28% (-5) per a Johnson. Mentre que els liberaldemòcrates pugen fins al 13% (+3).
Però l’oposició més gran està dins del seu partit. Cada cop hi ha més conservadors que creuen que ha de dimitir. Fins a trenta diputats tories han presentat una carta al Comitè 1922, la comissió que representa tots els diputats que no tenen càrrec ministerial, en què sol·liciten una moció de censura a Johnson. En calen 54 abans de forçar la votació per a la seva continuïtat. Diverses associacions del partit també li han retirat el suport.
Tot el seu gabinet li ha fet costat, inclosos la ministra d’Afers Estrangers, Liz Truss, i el de Finances, Rishi Sunak, que són els dos principals noms que sonen per substituir Johnson. S’apunta que ja li estan buscant un successor de cara a l’estiu. No només per l’escàndol de les festes il·legals a Downing Street, sinó perquè hi ha molts diputats disconformes amb el rumb que ha donat al país Johnson amb la pujada d’impostos i del cost de la vida.
Johnson està acorralat però intenta guanyar temps, almenys fins que se sàpiga el resultat de la investigació interna liderada per l’alta funcionària Sue Gray sobre les reunions. En total són ja dotze festes i a cinc hi hauria assistit Johnson. Si l’informe determina que les trobades no s’haurien hagut de produir i que Johnson n’era coneixedor, serà gairebé inevitable la dimissió. Si conclou que hauria pogut fer més, podria capgirar la situació. I si Gray afirma que Johnson no en sabia res, aleshores només es produirien acomiadaments massius i una reestructuració de personal.
Johnson creu que se’n sortirà, però el Partit Conservador té fama de ser un una màquina de destruir líders, com va passar amb Theresa May, Margareth Thatcher, Edward Heath i tants d’altres. I s’apunta que Johnson no dimitirà fins que no tingui substitut.