Política

Referent polític

símbol de l’activisme independentista pel seu paper protagonista durant la tardor del 2017, es va convertir en un referent polític el dia que va pronunciar el seu al·legat a favor de la desobediència civil i la lluita no violenta davant dels jutges del Tribunal Suprem que el van condemnar a nou anys de presó, un referent que s’afirmava com a pres polític amb la crida “Ho tornarem a fer”. L’arbitrarietat i la injustícia del seu empresonament les van confirmar els organismes internacionals que en van exigir l’alliberament, des d’Amnistia fins al Consell d’Europa.

Nascut el 1975 a Santa Perpètua de Mogoda, Jordi Cuixart i Navarro comença al món associatiu, on va fer de monitor de lleure i va participar en projectes socials i culturals, i ja posa en pràctica les seves conviccions declarant-se insubmís al servei militar obligatori com a partícip del que va ser el primer gran moviment de desobediència civil organitzada de la democràcia espanyola, que va forçar l’Estat a la professionalització del servei militar. Graduat en disseny industrial a Sabadell, va començar a treballar en una fàbrica als 16 anys, i als 28 va crear empresa pròpia, especialitzada en la fabricació de maquinària d’envasament i embalatge. Cuixart entra a la junta d’Òmnium Cultural durant la presidència de Muriel Casals el 2010, l’any de la gran manifestació contra la sentència de l’Estatut i del compromís programàtic de l’entitat amb l’autodeterminació. El 2017, ja de president i al capdavant de la protesta del 20-S contra l’operació d’estat per desarticular el referèndum, Cuixart es converteix en un símbol que, amb el judici i l’empresonament, esdevindrà el referent transversal per damunt de qualsevol sigla. Enmig de la picabaralla partidista, Cuixart se centra en l’exigència a tot el sobiranisme de recuperar l’estratègia unitària perduda i l’avalen els 190.000 socis que s’afilien a Òmnium. Venint de Cuixart i d’Òmnium, que han demanat el relleu dels líders protagonistes del 2017, la seva renúncia també té un significat més enllà d’ell mateix. Referent fins al final.

El perfil Jordi Cuixart


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.