Salut

Malestar a les farmàcies pels cribratges als alumnes

Salut no pot garantir el subministrament dels tests gratuïts i això provoca conflictes amb els usuaris

Alguns establiments es plantegen deixar de col·laborar amb les proves als escolars

Després de saturar els CAP, la magnitud de la sisena onada està posant contra les cordes també les farmàcies. La primera setmana de classes ha provocat un volum de contactes estrets tan gran que la demanda dels tests d’antígens gratuïts de cribratge escolar que ofereix la Generalitat s’ha multiplicat. El problema, més enllà de les llargues cues, és que el Departament de Salut no ha pogut garantir el subministrament continuat dels TAR finançats necessaris per mantenir el pla, de manera que, quan els farmacèutics han deixat d’oferir aquest servei, han arribat els problemes amb alguns dels usuaris.

“Estem de guàrdia i això ha estat un caos. Teníem 200 tests i quan en quedaven 50 hem trucat per demanar-ne més, però no n’hi ha. Salut està en desabastiment”, va explicar ahir una farmacèutica del Maresme. No és una situació única, però. Aquesta manca de proves s’ha fet evident a diversos punts del territori, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona i a ciutats petites de l’entorn, on les cues d’adolescents que volien descartar un possible contagi eren ben habituals.

Els farmacèutics expliquen que la manca de tests gratuïts ha provocat conflictes amb alguns clients, sobretot quan, davant la insistència d’alguns usuaris de voler fer la prova, se’ls comentava que l’única possibilitat era adquirir una de les proves que la farmàcia tenia del seu propi estoc i pagar per la supervisió del farmacèutic, que en els cribratges escolars assumeix el Departament de Salut. “Una dona s’ha posat com una fera i deia que ens denunciaria”, va admetre un professional. El malestar dels farmacèutics és evident, i també la indignació dels usuaris que lamentaven la manca de previsió de Salut. “Quina sanitat és aquesta que hem de pagar les coses dues vegades?”, es va demanar el pare d’una nena confinada per un contacte en un institut de Terrassa.

Salut no tenia constància d’aquesta situació ahir al vespre, però fonts del Departament van recordar que les proves als contactes estrets en l’entorn escolar no són obligatòries i, per tant, els alumnes poden tornar als centres encara que no l’hagin pogut fer. Aquesta situació és així des del darrer canvi del protocol, en què la Generalitat va decidir mantenir aquest tipus de proves als alumnes encara que des de l’Estat es recomanava deixar d’oferir-les.

El col·lectiu farmacèutic viu un pic de feina important des que el Departament de Salut els va atorgar la responsabilitat de notificar els positius detectats en autotests domiciliaris i aquests nous problemes, derivats d’un programa d’inscripció voluntària, no han fet res més que complicar les coses. D’aquí que en l’entorn farmacèutic comenci a prendre forma un debat nou: “Fins a quin punt compensa continuar en un programa que està mal pagat, ens suposa un risc i té problemes de subministrament?”, es demanen.

LA XIFRA

3.587
positius
va diagnosticar el Departament de Salut dissabte per TAR en pacients simptomàtics.

Els experts creuen que el pic de contagis és a tocar

Aquesta setmana s’hauria de confirmar si el país supera el pic de contagis de la sisena onada, d’acord amb l’opinió d’experts com ara el professor d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra. De fet, alguns indicadors ja són clarament millors que els d’ara fa set dies, com ara els TAR positius en simptomàtics i el volum de les visites als CAP (14.959 dissabte). D’altres, però, encara no mostren aquesta millora i la comparació de les darreres dades consolidades pot no oferir una imatge acurada, atès que encara estan distorsionades per la festivitat de Reis. En tot cas, ha tornat a pujar l’Rt i també el nombre de pacients ingressats, 98 més que el dia anterior, sis dels quals a les unitats de crítics. Hi ha 45 noves defuncions i la IA7 ja és a 2.385 casos.

La grip continua sense fer-se present al país

El darrer informe del pla de vigilància de la grip tan sols ha notificat 10 casos detectats a les farmàcies sentinella en la primera setmana de l’any. Són menys que la setmana anterior, de manera que la possibilitat que hi hagi una epidèmia sembla allunyar-se. La cobertura vacunal de grip en població major de 59 anys és del 58%, mentre que per sobre dels 80 l’acceptació és del 77%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.