Salut

Invertir en vacunes redueix el cost en sanitat

Segons un estudi, per cada euro que s’hi destina es rebaixen 3,4 euros en despesa

Cada euro que s’inver­teix en la com­pra i l’admi­nis­tració de vacu­nes repre­senta un estalvi de 3,4 euros per a la sani­tat pública en des­pesa d’hos­pi­ta­lit­za­ci­ons, morts i seqüeles, segons publica un estudi a la revista Vac­ci­nes. El docu­ment ha estat ela­bo­rat per l’àrea metro­po­li­tana nord de l’Ins­ti­tut Català de la Salut (ICS) i el Cen­tre de Recerca en Eco­no­mia i Salut (CRES) de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, que han ana­lit­zat la relació cost-bene­fici de l’ús de les vacu­nes con­tra la covid-19. En con­cret, per cada euro inver­tit el sis­tema sani­tari s’estal­via 1,4 euros en hos­pi­ta­lit­za­ci­ons, esta­des a l’UCI o pro­ves PCR o TAR. Una xifra que puja fins als 3,4 euros si s’hi afe­geix la reducció de la mor­ta­li­tat i dels casos amb seqüeles. Les dades s’han reco­pi­lat en el període comprès des de l’inici de la vacu­nació, el novem­bre del 2020, fins al setem­bre del 2021, quan la majo­ria dels con­ta­gis eren per les vari­ants delta i alfa. Els inves­ti­ga­dors de l’estudi, però, han con­cre­tat que, mal­grat la irrupció de la vari­ant òmicron, les dades con­ti­nuen sent vàlides perquè les vacu­nes con­ti­nuen sent efec­ti­ves i ha començat a sub­mi­nis­trar-se una ter­cera dosi que con­tri­bu­eix a aug­men­tar més la pro­tecció con­tra aquesta vari­ant.

En aquest sen­tit, els res­pon­sa­bles exem­pli­fi­quen aquesta pro­tecció recor­dant que ara hi ha cinc vega­des més de casos que fa un any, però la pressió hos­pi­talària és molt simi­lar, amb dos-cents hos­pi­ta­lit­zats menys i cin­quanta ingres­sats a l’UCI més.

Segons explica el res­pon­sa­ble de la uni­tat d’eco­no­mia de la salut de l’hos­pi­tal Ger­mans Trias i Pujol, Fran­cesc López, “vacu­nar-se no tan sols és un exer­cici de res­pon­sa­bi­li­tat col·lec­tiva pel que fa a la salut, sinó també en ter­mes pres­su­pos­ta­ris”. “Que una per­sona no es vacuni té una reper­cussió econòmica, en un con­text en què el sis­tema sani­tari ha hagut de des­ti­nar molts mili­ons d’euros de forma extra­or­dinària per poder afron­tar la situ­ació que hem hagut de viure”, asse­nyala López.

L’estudi ha ana­lit­zat les dades apor­ta­des per la regió metro­po­li­tana nord i les ha extra­po­lat a tot Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.